Останки Олександра Олеся та його дружини доставили в Україну. ДАТА ПОХОРОНУ

 

Сьогодні, 27 січня, вранці в Україну доставили з Чехії останки поета Олександра Олеся та його дружини Віри Кандиби.

Як повідомила кореспондентка ТСН, останки подружжя привезли з Праги рейсовим літаком, який приземлився в міжнародному терміналі “Д” аеропорту “Бориспіль” о 8:20.

ОНОВЛЕНО. Як передає “Новинарня“, на брифінгу в п’ятницю міністр культури Євген Нищук розповів, що перепоховання відбудеться опівдні 29 січня на Лук’янівському кладовищі.

За словами міністра, його обрали замість Байкового через те, що саме на Лук’янівському цвинтарі є змога влаштувати Алею почесних перепоховань – з прицілом на повернення в Україну праху інших видатних українців.

У середу, 25 січня, в Празі відбулася панахида за українським поетом та його дружиною. За інформацією ТСН, на богослужіння зібралося небагато людей – представники української громади і посольства.
Панахиду відслужив священик Української греко-католицької церкви Василь Сливоцький.

Як писала “Новинарня“, міністр культури Євген Нищук розповів, що останки Олеся буде перепоховано на Лук’янівському цвинтарі в Києві.

Нагадаємо, 3 січня на Ольшанському кладовищі Праги ексгумували останки Олександра Кандиби (Олеся) – видатного українського поета, який жив на еміграції з 1919 року й помер у Чехії 1944 року.

Згідно з чеським законодавством, за місце поховання потрібно було платити 20 тисяч крон (близько 20 тисяч гривень) кожні 10 років. Замість родичів це робив громадянин Чехії українського походження Володимир Михайлишин. Який, відповідно, набув право власності на відповідну ділянку на цвинтарі.

Коли Михайлишин помер, його син Роман, що є громадянином Швейцарії, вирішив поховати батька в могилі, яку той фінансував.

Родичі Олеся, які мешкають у Канаді, дали згоду на перепоховання поета і його дружини в Україні.

 

Читайте також:

Онук Михайлишина: ми не знали, що в “дідовій” могилі був похований поет Олесь

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна