Саакашвілі прийшов підтримати затриманого в Києві на вимогу Росії грузинського добровольця, засідання суду перенесли

 

Засідання Апеляційного суду щодо міри запобіжного заходу для грузинського добровольця Гії Церцвадзе, який у 2014-2015 роках воював в АТО, перенесено на 3 лютого.  Таке рішення суд ухвалив сьогодні, 26 січня, у зв’язку з тим, що досі не отримано матеріали справи.

Як повідомляє “Цензор.НЕТ“, підтримати Церцвадзе до будівлі суду прийшли активісти грузинської громади в Україні, добровольці та інші небайдужі громадяни. Раніше український суд заарештував його за запитом, який подала в Інтерпол Росія, що тепер вимагає видати їй Церцвадзе як підозрюваного у скоєнні вбивства на території РФ.

Серед інших, в акції взяли участь дружина підсудного, колишній заступник Генпрокурора України Давид Сакварелідзе та екс-очільник Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі.

“Те, що зараз розглядається питання про те, щоб видати Церцвадзе Росії, – це ганьба. Сподіваюся, що після того, як ми вийшли на контакт із ГПУ й іншими особами, які вирішують долю цього героя, нарешті це питання буде вирішене”, – заявив Саакашвілі.

Міхеїл Саакашвілі та дружина Гії Церцвадзе Тетяна Месхі. Фото Цензор.НЕТ

Напередодні Генпрокурор Юрій Луценко у “Фейсбуці” повідомив, що в України “є підстави” не видавати Церцвадзе Російській Федерації.

“Вчора я особисто переговорив з Грузинським корпусом у складі ЗСУ, з генпрокурором Грузії Іраклієм Шотадзе та представником грузинської опозиції Гіві Таргамадзе.
Їхні звернення, а також аналіз положень міжнародних конвенцій дає підстави не тільки для того, щоб Гія Церцвадзе був звільнений з-під арешту на час екстрадиційної перевірки, але й для подальшого рішення про відмову у видачі РФ людини, яка сприяла обороні України та Грузії від російської агресії”, – написав Луценко.

 

Прем’єр-міністр Грузії Георгій Квірікашвілі 25 січня заявив, що Георгія Церцвадзе не передадуть Росії.  “Грузія не передає своїх громадян іншим країнам, тим більше країні, у якій розташовані на нашій території військові бази”, – запевнив Квірікашвілі, маючи на увазі військові бази РФ на території самопроголошених республік Абхазії та Південної Осетії.

При цьому Квірікашвілі додав, що опозиція в Грузії “використовує затримання Церцвадзе для дискредитації чинної влади”.

 

Як повідомляла “Новинарня“, 17 січня Солом’янський райсуд Києва заарештував 48-річного громадянина Грузії Гію Церцвадзе на 40 днів за підозрою у скоєнні вбивства на території Росії.

Адвокат грузинського добровольця Ксенія Проконова зазначила, що стосовно її підзахисного чиниться політичне переслідування з боку Росії, і версія з убивством – сфабрикована.

Церцвадзе затримали 15 січня в аеропорту “Київ” (Жуляни), оскільки він перебував у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу. Згідно з циркуляром цієї організації, Церцвадзе розшукують за звинуваченням у вбивстві, яке він нібито скоїв 2003 року в Сочі.

Водночас сам затриманий вважає, що Слідчий комітет РФ переслідує його у за його участь у бойових діях у Цхінвальському регіоні (Абхазії). Тоді Церцвадзе фігурував у новинах як боєць грузинського спецназу.

Читайте також:

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна