НАБУ затримало 10 осіб, причетних до “справи Мартиненка”, – ЗМІ

 

Національне антикорупційне бюро затримало загалом 10 осіб, які пов’язані зі справою колишнього народного депутата Миколи Мартиненка.

Як інформує прес-служба НАБУ, заримано в.о. голови ПАТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” Руслана Журила та двох його заступників – колишніх керівників “Укргазвидобування” Олександра Сомова і Вадима Шленчака.

Водночас, за інформацією джерел “Української правди”, також був затриманий начальник відділу продажів і маркетингу ОГХК Олексій Мороховець, екс-заступник комерційного директора ОГХК Юрій Перцев, начальник “Харківгазвидобування” (входить до складу ДК “Укргазвидобування”) Олена Ченцова.

Під час обшуку правоохоронці вилучили сервери відділу збуту ОГХК.

Арес-секретар НАБУ Світлана Оліфіра заявила, що може підтвердити лише затримання трьох підозрюваних.

Як повідомляє НАБУ, Журилу і двом його заступникам 25 січня було повідомлено про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч.3. ст.27, ч.3 ст.28 (“вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою”), ч.2 ст. 364 (“зловживання владою або службовим становищем”) Кримінального кодексу України, їх затримано у Києві цього ж дня.

За версію слідства, затримані причетні до завдання збитків ДП на суму понад 300 млн. грн.

Як встановили детективи Бюро, у 2014 році затримані (разом з іншими особами, у тому числі — громадянами інших держав) утворили групу для отримання неправомірної вигоди в інтересах іноземних компаній, пов’язаних з посадовими особами “ОГХК”.
Корупційна схема, на думку детективів Бюро, зводилася до реалізації за заниженими цінами титанової продукції, що використовується в авіаційній та хімічних галузях промисловості, приватним компаніям-посередникам, зареєстрованим в Австрії та Латвії, та пов’язаними зі службовим особам ДП “ОГХК”.
У подальшому ці компанії-посередники перепродували придбану в “ОГХК” титанову продукцію за ринковими цінами міжнародним компаніям, які використовують у власному циклі виробництва.
Різниця у вартості надходила на рахунки компаній-посередників та під виглядом оплати за надані транспортні послуги виводилася на рахунки інших компаній, підконтрольних службовим особам ДП “ОГХК”.

“Досудове розслідування за наведеними фактами детективи Бюро розпочали в січні 2016 року. Наразі встановлюється місцезнаходження інших учасників організованого угруповання”, – зазначили в Бюро.

Водночас “УП” підкреслює, що за ОГХК стоїть екс-нардеп від “Народного фронту” Микола Мартиненко, а Журило був призначений на посаду за його протекцією. Сам Журило це спростовував.

У листопаді 2015 року депутат Сергій Лещенко звинуватив ОГХК в невигідності продажу продукції австрійській компанії Bollwerk Finanzierungs und Industriemanagement AG.
За його словами, директор і акціонер Bollwerk Вольфганг Айбергер є також керівником компанії Steuermann Investitions und Handelsgesellschaft mbH, через яку Східний ГЗК закуповував урановий концентрат в Казахстані. Лещенко стверджує, що Bollwerk є “прокладкою” і пов’язана з Мартиненком.

Останній заперечував це, визнаючи лише, що знайомий з Журилом з 2006 або 2007 року, коли той був заступником директора Східного ГЗК.
При цьому під тиском звинувачень Мартиненко 1 грудня 2016 року склав мандат народного депутата.

16 січня 2017 року Солом’янський районний суд Києва оприлюднив текст рішення, яким зобов’язав НАБУ упродовж 10 днів закрити так звану “справу Мартиненка”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна