ПАРЄ не ухвалила “проросійські” поправки до резолюції щодо України

 

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила збалансовану резолюцію щодо України. Так розцінив ухвалений Асамблеєю документ голова делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Володимир Ар’єв.

“Резолюція ПАРЄ по Україні вийшла збалансована. Відзначений прогрес в реформах, є критика за корупцію. Але найголовніше що наша делегація продемонструвала єдність, коли відбивала атаки «друзів», які хотіли засунути в текст представництво окупованих територій у ВР та зміну декомунізації!, – написав Ар’єв у “Фейсбуці“.

Він також зазначив, що проти України застосували нову процедурну технологію. “Але на кожну хитру процедуру знайдеться процедурний болт”, – зауважив голова української делегації в ПАРЄ.

Водночас він додав, що в резолюції є й свої мінуси – зокрема, “сподівання” на те, що Україна ухвалить зміни до Конституції з урахуванням особливого статусу ОРДЛО. “Але це м’яке формулювання, не імператив, тому особливо нічого страшного нема”, – запевнив Ар’єв.

“З явних плюсів – підтвердження визнання російської агресії на Донбасі. І хай не лізуть! ” – написав нардеп.

Як повідомляла “Новинарня“, раніше Моніторинговий комітет ПАРЄ, який є ключовим органом у рамках підготовки до розгляду резолюції щодо України, підтримав кілька несподіваних поправок до проекту резолюції.
Серед них – пункти про недостатнє представництво у Верховній Раді депутатів від східноукраїнських регіоні та необхідність виборів у Верховну раду на територіях, не контрольованих Україною.

Як уточнює “Європейська правда“, поправку, в якій містилася така вимога, запропонував проросійський депутат Андрій Гунько і “модифікував” доповідач Аксель Фішер (обидва – Німеччина).

Пропонувалося затвердити норму про те, що “проблема непредставленості у Верховній Раді  окремих регіонів Донецької та Луганської областей має бути вирішена якнайшвидше”.

Але українська делегація та декілька проукраїнських депутатів скористалися правилами ПАРЄ, щоб не допустити постановку даної норми на голосування – поправу, що має статус “усної”, можна зняти з розгляду, якщо під час її розгляду не менше 10 депутатів встануть на протест проти неї.

Після цього пропозиція була автоматично відхилена. Початкова пропозиція Андрія Гунька також не набрала голосів.

Також проросійські депутати пропонували засудити декомунізацію в Україні (мовляв,”порушення прав людини”), але цю поправку теж було відхилено.

Читайте також:

ПАРЄ переобрала головою Аграмунта. Він хоче повернути в Асамблею росіян

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна