У Польщі розсекретили документ 2008 року про вибір на користь Росії

“Тези про політику Польщі щодо Росії й України” 2008 року

МЗС Польщі оприлюднило таємний документ 2008 року, який, згідно з твердженням зовнішньополітичного відомства, “був початком переходу уряду Дональда Туска від проукраїнської зовнішньої політики, до політики проросійської”. Про це повідомляє РАР.

Агенція відзначає, що документ “Тези про політику Польщі щодо Росії й України” від 4 березня 2008 року був засекречений, а гриф “таємно” з нього зняли в жовтні 2015 року.

Підписав його тодішній директор східного департаменту МЗС Польщі Ярослав Браткевич. Ці тези були нібито доведені до відома чотирьох осіб, в тому числі тодішнього міністра закордонних справ Радослава Сікорського.

“Відносна слабкість Росії по відношенню до свого оточення, швидко зростаючий Китай та загрозливий ісламський Південь спонукають РФ орієнтуватися на Захід як на найбільш надійного партнера. Зрештою, Захід, зокрема Західна Європа, розглядає Росію як важливого союзника в протистоянні з серйозними проблемами з Півдня, особливо з ісламським радикалізмом і тероризмом, а також як багату сировинну базу”, – ідеться в записці.

У документі також зазначено, що “потенційна експансія Росії в сенсі політичному та економічному – не кажучи вже про військовий – досить обмежені. Вона стикається з серйозними перешкодами в країнах СНД, таких як Україна і Грузія, тоді як можливості впливу Москви (в сенсі отримання “особливих прав”) у країнах Центральної та Східної Європи, що входять до ЄС і НАТО, є незначними або взагалі відсутні”, – прокоментував документ Вітольд Ващиковський, нинішній міністр закордонних справ Польщі.

“Ці тези стали початком відмови від проукраїнської політики на користь політики проросійської. Автори не мали ілюзій щодо успіху, але визнали, що “проросійськість” має стати своєрідним інструментом, трюком для Заходу, хотіли таким чином отримати вищу репутацію на Заході”, – каже Ващиковський.

У 2008 році був заступником міністра, однак стверджує, що тоді не знав про таку записку.

За його словами, саме в той момент у зовнішній політиці Польщі стався “відхід від політики Гедройца, хоча сьогодні в цьому звинувачують нинішній уряд”.

Ващиковський наголошує, що тези записки “наповнені перекрученнями та помилковими оцінками”.

“Автори документу стверджують, що сучасна Росія не керується месіанською ідеологією чи іншою ідеологією такого типу, що включає православ’я і панславізм… Це вкрай хибна теза, адже Росія вже в той час керувалася ідеологією, керується й сьогодні, концепцією Олександра Дугіна про створення так званого “русского міра”, – наголошує глава польського МЗС.

Також Вітольд Ващиковський зазначив, що “повністю хибною є теза про те, польсько-українські відносини є неважливі та дрібні, такі, що ґрунтуються на особистих відносинах, наприклад, Александра Кваснєвського та Леоніда Кучми”.

“Це просто невігластво, адже вже тоді ці відносини були дуже розвинені, наприклад, у площині військової співпраці”, – каже Ващиковський.

“Абсолютно помилковою тезою є те, що Росія не буде готова ризикнути зіткнутися з об’єднаною Європою і Заходом. Уже через кілька місяців ми мали Грузію, а тепер вже маємо три роки війни в Україні”, – підкреслив він.

Нагадаємо, уряд партії Дональда Туска “Громадянська платформа” перебував при владі до листопада 2015 року, після чого більшість здобула право-консервативна партія “Право і справедливість”.
Сам Туск у грудні 2014 року став головою Європейської ради.

Читайте також:

“Замість катастрофи?” Порошенко і Дуда домовилися поліпшувати україно-польські стосунки

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна