Стала відома дата виборів до Бундестагу. Соціал-демократів очолить Шульц

 

Президент Німеччини Йоахім Гаук затвердив дату, коли відбудуться чергові вибори до Бундестагу – 24 вересня 2017 року. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Раніше, 18 січня, відповідну пропозицію міністра внутрішніх справ Німеччини Томаса де Мезьєра було схвалено урядом ФРН.

Пропозицію про проведення виборів в останню неділю вересня підтримали майже всі федеральні землі. Сумніви залишалися тільки в Берліна, оскільки на цей день у місті заплановано традиційний марафон.

Відповідно до статті 39 конституції ФРН, нові вибори в парламент країни проводяться між 46-м та 48-м місяцями після початку строку повноважень Бундестагу у вихідний або святковий день. Пропозиції щодо конкретної дати проведення готує глава МВС після консультацій з владою федеральних земель.

Провідна партія влади – Християнсько-демократичний союз – раніше оголосила, що її кандидаткою на посаду канцлера буде нинішня глава уряду Ангела Меркель. Таким чином, вона може стати федеральним канцлером учетверте.

Нинішній віце-канцлер Зігмар Габріель не буде боротися за посаду канцлера і залишить пост лідера Соціал-демократичної партії (СДПН), що є молодшою партнеркою ХДС/ХСС у великій коаліції. Про це повідомляє газета Zeit.

Такий крок обумовлений намірами політика очолити МЗС Німеччини, після того як його нинішній  Франк-Вальтер Штайнмаєр буде обраний президентом ФРН.

Натомість від СДПН за посаду канцлера, ймовірно, боротиметься екс-президент Європарламенту Мартін Шульц. Він же має очолити Соціал-демократичну партію. Відповідну пропозицію Габріель зробить однопартійцям найближчими днями.

Як інформувала “Новинарня“, Шульц наприкінці минулого року оголосив, що залишає посаду президента Європарламенту, аби балотуватися восени до Бундестагу.

ЗМІ зазначають: якщо Шульц відомий як прибічник України і санкцій проти РФ, то Габріель є прихильником послаблення санкцій проти Росії.

Дані соціологів свідчать, що, найімовірніше, в Німеччині знову буде велика коаліція на чолі з християнськими демократами.
Адже ХДС/ХСС має рейтинг понад 33,5%, СДПН – 21%.
При цьому в проросійської правопопулістської “Альтернатива для Німеччини” – 14,5%, “Ліві” мають 11%, “Зелені” – 8,5%, вільні демократи – 7,5%.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна