Музей Революції Гідності на Інститутській не даватиме відповіді, а буде “простором складних запитань”

 

Протягом 2016 року Музей Революції Гідності отримав статус Національного, свою команду, керівника, фінансування на 2017 рік, розробив стратегію роботи на наступні 5 років, подав дві заявки на грант від посольства США. Паралельно команда брала участь у конференціях і дискусіях, продовжувала наукову роботу та  реалізувала близько 40 заходів і проектів.
Робота над створенням музею почалася ще у 2014 році зусиллями активістів. У 2015 році Кабмін видав розпорядження про його створення як державного музею. На сьогодні у його колекції – близько 2 тисяч експонатів, але власного приміщення немає.

Про це розповіли Ігор Пошивайло, генеральний директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні – Музею Революції Гідності, та Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті, на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі 24 січня.

Музей Майдану співавтори ініціативи бачать не як “наративний музей – простір готових відповідей, а простір складних запитань, на які людина, яка потрапляє у нього, мусить знайти свої відповіді”, зазначив Олександр Зінченко, член ініціативи “Музей Майдану / Музей свободи”.

Для пошуку цих нових форм продовжують спілкуватися із колегами з-за кордону, зокрема, із Польщі. На думку Зінченка, вдалим прикладом для можливого наслідування є Європейський центр солідарності у Гданську.

В організаційній структурі Музею Революції Гідності буде три основні напрямки. «Це меморіал героїв […], музей Майдану як класична музейна установа, яка займається збереженням, дослідженням, презентацією матеріальних і нематеріальних артефактів, і “Дім свободи” – умовна назва для громадського простору, дискусійного майданчика, простір для реалізації ініціатив», – розповів Ігор Пошивайло.

Нагальною проблемою залишається відсутність власного приміщення.

Найкращим місцем для музею вважають ділянку на Інститутській, 3/5 (Алея Героїв Небесної сотні).

Вулиця Інститутська – Алея Героїв Небесної сотні, 3/5: за цією адресою вже багато років – пустир. А має бути Музей Революції гідності

Під час промови до Дня свободи та гідності президент Петро Порошенко пообіцяв, що майбутній музей буде на Інститутській.

“Висловлюю окрему подяку президентові за це політичне рішення…. Я буду усіма силами допомагати сам і закликатиму усіх долучатися до подальшого просування виділення землі і приміщення для тимчасового музею, доки буде йти будівництво”, – зазначив Ігор Гурик, представник родин Героїв Небесної сотні, голова правління фонду “Майдан Гідності”.

Читайте також:
Суд повернув в держвласність ділянки в Києві,
де мають побудувати музей Революції Гідності

Ігор Пошивайло зазначив, що це питання мають розглядати на засіданні комісії Київської міської державної адміністрації.

Також Пошивайло розповів, що наразі команда музею започаткувала серію екскурсій пам’ятними місцями Революції гідності, спільно з Інститутом національної пам’яті розробляє відповідний путівник.

Встановлено шість інформаційних стендів у пам’ятних місцях Революції гідності – перед Українським домом, на Михайлівській площі, на Майдані, на місці “йолки”, вгорі на Алеї Героїв Небесної сотні та біля КМДА.
“Це лаконічна коротка інформація про події двома мовами, карта подій на початок лютого 2014-го і словник Революції гідності, а також живі спогади учасників подій. На звороті – найцінніші експонати, які стосуються цього місця”, – повідомив Ігор Пошивайло.

Також команда музею Майдану підготувала документацію на пам’ятки у міському просторі Території гідності, для того, щоб їм надали статус пам’яток національного значення.
Продовжують досліджувати хронологію подій Майдану та збір свідчень.

Читайте також:

Порошенко пообіцяв взяти на себе відповідальність за виділення території для музею Революції Гідності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна