Генсек Ради Європи у щорічному виступі не помітив війну на Донбасі

 

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд у виступі в ПАРЄ у вівторок, 24 січня, не назвав російську агресію проти України серед проблем на просторі Ради Європи.
Про це повідомляє зі Страсбурга “Європейська правда”.

Ягланд виступив перед депутатами із традиційним зверненням на початку сесії, перелічивши ключові проблеми на порядку денному.
Серед таких проблем він назвав пропаганду та фейкові новини, включаючи вплив на вибори; посилення популістів в Європі; міграційну кризу; кризу в Туреччині; проблему поширення тероризму.

У виступі, якій тривав більш як півгодини, він не згадав про агресію проти України, про анексію Криму, та жодного разу не вжив слово “Росія”.

Серед іншого, Турбйорн Ягланд піддав критиці турецьку владу через масові арешти людей, непричетних до липневої спроби перевороту.

Генсек РЄ наголосив, що Рада Європи і він особисто засуджують спробу перевороту, але події липня минулого року не можуть бути виправданням для масових арештів.

“Багато людей потрапили до в’язниці, і багато хто з них навіть не розуміє, за що. Журналісти, вчителі, вчені, члени парламентів, мери, члени судових органів, державні службовці”, – заявив Ягланд.

“Я не суддя і не можу сказати, хто з них винний. Але ми маємо наполягати, що права всіх затриманих слід забезпечити, включаючи право на захист, на безсторонній суд, на апеляцію, на свободу слова та зібрання”, – наголосив генсек РЄ.

Водночас Ягланд зазначив, що задоволений готовністю Туреччини виправляти ситуацію. Зокрема, він сказав, що уряд Туреччини зменшив з 30 до 7 днів термін арешту без звинувачення і до 5 днів – без адвоката.

“Зараз триває наш діалог з Туреччиною з цього приводу”, – додав генсек.

Читайте також:

ПАРЄ переобрала головою Аграмунта. Він хоче повернути в Асамблею росіян

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна