Юрфірма Гавриша подала позов проти України й Росії за Волноваху

 

Родичі загиблих при обстрілі у 2015 році цивільного автобуса під Волновахою Донецької області подали скаргу на Україну й Росію в Європейський суд з прав людини. Про це йдеться в повідомленні юридичної фірми ILF, яка представляє потерпілих.

“Через два роки після трагедії під Волновахою (під час обстрілу блокпоста загинуло 10 пасажирів автобуса, 18 поранено) розслідування злочину не завершено. Родичі загиблих і потерпілих більше не сподіваються на правосуддя в Україні і подали скаргу в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ). Крім справедливості для заявників, рішення за аналогічними позовами в подальшому можуть допомогти залучити Росію до відповідальності за військовий конфлікт і порушення прав людини”, – сказано в повідомленні.

За інформацією юрфірми, заявники прагнуть завершення розслідування та покарання винних.

Хоча, як зазначив радник ILF Андрій Крістенко, через два роки надія знайти безпосередніх виконавців вкрай мала, ретельне розслідування могло б розкрити безліч важливих деталей, які могли б запобігти іншій трагедії.

“Основна претензія заявників – порушення права на життя і бездіяльність держави. Держава могла спробувати попередити цю трагедію, мінімізувати наслідки. А якщо вона вже сталася – провести ефективне розслідування”, – уточнив Крістенко.

Адвокати зазначають, що за багатьма справами, які розглядає ЄСПЛ, ухвалюються рішення про грошову компенсацію.
Але, за словами Крістенка, у скарзі ILF поки не йдеться про грошові компенсації – “зараз заявникам потрібно, щоб українська правоохоронна система звернула на них увагу і пішла на діалог”.

“Якщо ми не відмовляємося від Донбасу, якщо пам’ятаємо, що ці люди – громадяни України, Українська держава зобов’язана дати їм відчути, що вони не кинуті, що їхня трагедія важлива не тільки їм”, – сказав Крістенко.

За підрахунками юристів, розгляд справи в ЄСПЛ займе не менше 3 років.

Юристи ILF заявляють: офіційна причина, з якої не ведеться розслідування – той факт, що передбачуване місце, звідки вівся обстріл, знаходиться на непідконтрольній Україні території і слідство не може туди потрапити.
“Це – універсальна відповідь на багато скарг щодо ведення розслідувань в зоні АТО. Але це й визнання слідчими органами власної неефективності, що дає офіційний привід подати скаргу до ЄСПЛ”, – вважає Крістенко.

На прес-конференції ILF адвокат Харківської правозахисної групи Наталя Охотнікова заявила, що одна тільки їхня організація за два з половиною роки подала до ЄСПЛ близько 200 скарг в інтересах людей, які постраждали від військового конфлікту.
“Це жертви касетних бомб, мінно-вибухових пристроїв, авіанальоту в Станиці Луганській, снайперів. Важливо, що всі ці справи подаються проти двох держав: Росії і України. Росія відповідальна тому, що вона контролює бойовиків в т. зв. “ДНР” і “ЛНР”. Україна ж несе відповідальність за все, що відбувається на її території, за порушення прав своїх громадян”, – заявила правозахисниця.

Як відомо, 13 січня 2015 року о 14:15 з боку Докучаєвська (непідконтрольна територія ОРДО) з реактивних систем залпового вогню “Град” було обстріляно блокпост №5 на трасі Маріуполь-Волноваха -Донецьк.
Унаслідок розриву снаряда від численних осколкових поранень у салоні автобуса Донецьк- Златоустівка загинули 10 мирних жителів, ще дві людини померли в лікарні; 18 осіб отримали поранення різного ступеня тяжкості. Трагедія була кваліфікована як теракт.

Юридична фірма “Інюрполіс” (теперішня назва ILF) заснована в Харкові 1994 року, її президентом був Степан Гавриш (надалі – народний депутат, заступник голови ВР часів президента Кучми, перший заступник секретаря РНБО при президенті Ющенку).
Зараз фірма має офіс також у Києві, її керуючий партнер – Тетяна Гавриш, дочка Степана Гавриша.

Читайте також:

Україна доповнюватиме позов проти РФ до Міжнародного суду ООН

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна