Геращенко пов’язав замах на себе з діями російських спецслужб і вбивством Шеремета

 

На території Росії створено диверсійно-терористичний центр, який направляв громадян України, у тому числі бойовиків “ДНР” і колишніх ув’язнених, чинити злочини в Україні.
Про це на прес-конференції 23 січня заявив народний депутат від “Народного фронту”, член колегії МВС Антон Геращенко.

Він пов’язав із дією цього центру вбивство працівника рівненського СІЗО майора Івана Мамчура (колишнього військовослужбовця полку спецназу), підпал дверей квартири міського голови Херсона Володимира Ніколаєнка та інші події, зокрема й викритий СБУ замах на самого Геращенка.

Також депутат заявив про 99,9% імовірності того, що цей центр причетний до вбивства журналіста Павла Шеремета минулого літа в Києві.

За словами Геращенко, кілер Мамчура регулярно переміщався з території України на територію Росії. Його особу встановили: “Ним виявився громадянин С., 1965 року народження, уродженець Маріуполя. Раніше двічі судимий, у минулому працював у правоохоронних органах, який отримав великий строк і відбув його за участь у групі осіб у масштабних крадіжках”.

“Ця людина була затримана в листопаді при перетині кордону з Росії в Україну. І дала свідчення”, – додав Геращенко, зазначивши, що зловмисник арештований.

Депутат також розповів, як на українців нападали “розбійники, бандити, розбивали вікна, різали колеса, різали барсетку”.

“У результаті проведених слідчо-оперативних заходів було встановлено 15 осіб. Це бійці 15-ї так званої інтербригади “ДНР”, яка була розгромлена українськими збройними силами в червні 2015 року в Мар’їнці”, – цитує Геращенка “Українська правда”.

“Коли їх почали допитувати, опинилися вони в СІЗО в місті Рівне – і, м’яко кажучи, зрозуміли, що поруч перебувають дуже патріотичні українські громадяни – вони захотіли співпрацювати зі слідством”, – зазначив Геращенко.

За його словами, після розгрому цієї “інтербригади” членів терористичної організації вивезли в Підмосков’я, і там їм як громадянам України запропонували повернутися на Батьківщину й “виконувати завдання з дестабілізації ситуації в країні, а – саме крадіжки, грабежі, розбої”.

Геращенко додав, що задокументовано зв’язки й контакти цих людей “із представниками російських спецслужб”.

За його словами, для дестабілізуючих заходів обирали громадян України, як правило, раніше засуджених і з явною антиукраїнською спрямованістю, проросійського налаштованості.

Правоохоронцям відомо про 48 злочинів цієї групи; 13 із них скоєні на території Рівненської області.

За словами Геращенко, також зловмисники цієї спрямованості “здійснювали за завданням російських спецслужб дестабілізацію ситуації в Херсонській області (…) – після вербування їх спецслужбами Російської Федерації підпалювали двері квартир”.
Зокрема, 31 грудня вони підпалили двері квартири мера Херсона Володимира Ніколаєнка.

“Після цього почалися пошуки, хто це зробив. Детективам посміхнулася удача – вони встановили спостереження за даними особами. Виявилося, що вони також готувалися вчинити підпал квартири керівника благодійного центру Єврейської громади “Хесед Шмуель” у Херсоні, офісу херсонського Междлісу міського. Також збиралися підпалити двері народного депутата з БЮТ Одарченка, двері квартири представника організації “Батьківщина молода”, двері квартири керівника партії “Народний фронт” у Херсонській області й представника кримськотатарського культурно-спортивного центру “Куреш” – помічника народного депутата Чубарова”, – розповів Геращенко, додавши, що винуватців затримано.

“Вони дали повністю зізнальні свідчення про те, що працювали за завданням російських спецслужб, які дали їм завдання підпалювати двері квартир, знімали на відео факт підпалу. Надалі відео підпалу дверей мера Херсона було розміщено в інтернеті з посланнями, що це помста йому за його діяльність”, – сказав депутат.

 

“Спроба замаху на мене, відвернена Службою безпеки України, є лише однією з ланок роботи диверсійно-терористичного центру, створеного на території Російської Федерації, якому поставлено завдання: задіявши винятково громадян України, як правило, із кримінальним минулим, які, як правило, ненавидять нашу країну й із промитими російською пропагандою мізками, організовувати злочини на території нашої країни”, – зазначив Геращенко.

“На сьогодні, судячи з почерку й підготовки терористичного акту щодо моєї ліквідації, слідчі вважають, що, на 99,9%, терористичний акт – убивство відомого журналіста Павла Шеремета в липні 2016 року – було спрямовано, націлено й реалізовано з цього ж диверсійно-терористичного центру на території Російської Федерації”, – заявив депутат.

Водночас Антону Геращенку не здається дивним те, що в його випадку СБУ вдалося швидко спрацювати і відвернути замах на нього, а у випадку із вбивством журналіста Павла Шеремета – ні.

Відповідаючи на запитання журналіста “Української правди” щодо порівняння двох випадків, Геращенко сказав: “Те, що сталося у моєму випадку, – це унікальний збіг обставин. Той факт, що про приїзд осіб, які готували мою ліквідацію, це двоє осіб, які затримані і зараз перебувають в СІЗО, інформація про їхній приїзд за щасливим збігом обставин стала доступна співробітникам СБУ”.

“Як, чому і навіщо – я не маю права в інтересах слідства повідомляти публічно”, – зазначив Геращенко.

Він заявив, що ім’я організатора замаху на нього встановлено, воно є в базах сайту “Миротворець”, зараз же ця людина перебуває у Росії.

“Я не знаю цієї людини, я ніколи з нею не зустрічався”, – сказав Геращенко.

Ці події він пов’язав зі своєю діяльністю з формування бази даних про сепаратистів на сайті “Миротворець”, де. за словами нардепа, зібрано вже 100 тисяч досьє.

“Мене своєчасно попередило керівництво СБУ про стеження і попросило нікому про це не говорити. Я не повідомляв навіть родині”, – зазначив Геращенко.

Як відомо, вранці 20 липня 2016 року журналіст “УП” Павло Шеремет загинув в результаті вибуху машини на розі вулиць Івана Франка та Богдана Хмельницького в центрі Києва. Встановлено, що під авто підклали вибухівку, є відеозапис із жінкою, яка нібито це робить, але ні замовників, ні організаторів вбивства не знайдено.
За схожою схемою влаштовувався замах на Геращенка, стверджують правоохоронці.
Після шести місяців з моменту вбивства Шеремета слідство не визначило основну версію і не дало жодних результатів. Розслідування триває.

Читайте також:

Антон Геращенко: 20 січня – мій другий день народження, дякую СБУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна