Порошенко в День соборності: Ми говоримо різними мовами, але в нас спільний ворог

 

Президент Петро Порошенко заявляє, що відновлення територіальної цілісності та суверенітету України є головним пріоритетом. Про це інформує “Новинарня” з посиланням на прес-службу Банкової.

“Такі надскладні завдання, як повернення України на Донбас і повернення Донбасу в Україну, завдання деокупації Криму будемо вирішувати насамперед політико-дипломатичним та міжнародно-правовим шляхом, зміцнюючи водночас нашу обороноздатність та наші Збройні сили”, – сказав президент у виступі в Києві під час урочистого заходу з нагоди Дня соборності України.

За словами глави держави, обороноздатність країни доведено до такого рівня, коли захист Вітчизни став справою не лише мобілізованих людей та добробатів, а якісно підготовлених професіоналів-контрактників.
“Тих самих добровольців, які пішли зі зброєю в руках, навчилися і захищають Україну”, – сказав Порошенко та додав, що днями відбудеться засідання Ради нацбезпеки та оборони з питань державного оборонного замовлення на 2017 рік.

Петро Порошенко підкреслив, що Україна дотримується Мінських угод, хоч якби важко це давалося, – “що і дозволило нашій дипломатії виграти нелегку боротьбу за продовження санкцій проти агресора – Російської Федерації”.

“Але, наголошую, при цьому ми не поступилися жодною принциповою позицією. Більше того в нелегкому діалозі переконали наших західних союзників в тому, що будь-яким крокам з політичного врегулювання має передувати очевидний і беззаперечний прогрес у безпекових питаннях: стале припинення вогню, вивід російських окупаційних військ та техніки, роззброєння бойовиків, контроль над окремими ділянками українсько-російського кордону, – спочатку з боку ОБСЄ, а потім і безпосередньо наших славних прикордонників”, – зазначив Петро Порошенко.

Читайте також:
Аваков: 2017 року перед Україною постане завдання
вийти на кордон з РФ на Донбасі

“До вирішення цих проблем на порядку денному не стоять і не стоятимуть політичні питання, в тому числі це стосується і змін до Конституції [України з приводу статусу ОРДЛО]”, – підкреслив глава держави.

Водночас президент зауважив, що прикро говорити про це в День соборності, але в нас є політичні сили, які в ретельно завуальованій формі пропонують нам відмовитися від Донбасу, які “кажуть поводити себе з мешканцями окупованих районів так, ніби вони вже й не є нашими громадянами і їхня доля нас не обходить”.

“Хочу передати цим політиками питання: панове, а ви збирали ці території, щоб цими українськими землями розкидатися? Тим більше, що така стратегія – стовідсотково, і це вже доведено – до миру не призведе.
Мета Росії не є Донецьк та Луганськ. Мета Росії є вся Україна, а не лише Крим та Севастополь”, – сказав Петро Порошенко.

Читайте також:
“Самопоміч” вважає “зрадою” план уряду з реінтеграції ОРДЛО

Глава держави наголосив, що ще одним своїм пріоритетом у новому році вважає забезпечення політичних умов для реформ та відновлення економіки.

“Маю засмутити декого і у Києві, і також у Москві, де особливо слабкі на язик політики не приховують російської ставки на організацію в Україні штучних протестів та дострокових парламентських виборів.
Як президент всіма доступними законними способами протидіятиму спробам дестабілізувати нашу країну і звести нанівець всі ті важкі кроки і перші результати, які забезпечила влада і буквально вистраждав наш український народ”, – заявив Порошенко.

“Україна зробила більший прогрес у реалізації реформ за останні два роки, ніж за перші 23 роки незалежності. Якби подібне судження висловили ми, напевно, воно виглядало би дещо суб’єктивним. Але такий висновок зробили наші партнери зі Сполучених Штатів та Європейського Союзу, і це додає цьому твердженню об’єктивності”, – зауважив глава держави.

Петро Порошенко процитував поетичні рядки Ліни Костенко:

“Не допускай такої мислі,
що Бог покаже нам неласку.
Життя людського строки стислі.
Немає часу на поразку”.

“Хай надихають нас ці слова. Український народ на увесь світ заявляє про свою непорушну волю гідно жити у власній незалежній єдиній українській державі, побудованій на європейських цінностях, ідеалах людяності й демократії. Цим шляхом ми йдемо – впевнено і до перемоги”, – підкреслив він.

Вітаючи український народ з Днем соборності, президент заявив: “Соборне возз’єднання, або як тоді його назвали – злука, проросло з національно-визвольної боротьби українського народу, історично тривалого руху українців до творення власної держави. З мрій, прагнень та зусиль багатьох поколінь борців за незалежність і соборність”.

Глава держави зауважив, що хоча державне об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки у 1919 році відбулося лише символічно, воно мало вирішальне значення для утвердження української соборної держави у теперішніх кордонах – окреслило географічні, політичні та ідентифікаційні контури єдиної України.

Президент підкреслив: “Соборність не лише спільна територія. Це й духовна єдність, спільні цінності, ідеали, устремління.  Це велика міцна родина всіх громадян України”.

За словами президента, “у побуті та в родинах українці говорять українською, російською, кримськотатарською та іншими мовами, але нас консолідує єдина державна – українська. Ми ходимо до різних церков, але Бог у нас у всіх один. І земля наша одна на всіх. У нас у всіх – спільне минуле, і проблеми, до речі, у нас однакові. Ми гуртом радіємо, і гуртом сумуємо. У нас спільний ворог, і спільна мета, і спільна соборність”.

“Соборність – це унітарний устрій держави. Але ми поважали і будемо поважати різноманітність України, специфіку місцевих громад. Децентралізація зараз для цього дає унікальні можливості. Ця різноманітність не є нашим недоліком. Вона, навпаки, робить нас багатшими, а спільне почуття соборності – сильнішим”, – підкреслив Порошенко.

Президент процитував Михайла Грушевського, який говорячи про відмінності, “витворені на нашім національнім тілі чужими впливами та зовнішніми обставинами”, закликав “не роздмухувати різниці, а розвивати почуття єдності, солідарності, близькості”.

Порошенко закликав замислитись, чому незалежність єдиної України після 1919 року тривала так недовго.

“Чому в Гельсінкі, яке я післязавтра відвідаю з офіційним візитом, цього року відзначатимуть століття незалежності, а в Києві минулого року святкували лише 25-річчя? Чому ми і Україна втратили 75 літ і зим? Чому Фінляндія є однією з найуспішніших країн Євросоюзу, а Україна лише зараз розпочала шлях європейської модернізації? Чому фіни, попри те, що у них існувала дуже сильна політична конкуренція, не перейшли тієї червоної лінії до самознищення і змогли захистити себе, а українську державність згубили внутрішні чвари?” – зазначив Президент.

Глава держави зауважив, що відповідь на ці питання можна знайти у спогадах Павла Скоропадського – настільки ці мемуари доречні саме до поточного моменту, а паралелі промовисті.

Президент повідомив, що читає спогади гетьмана сам і наполегливо рекомендує їх усім політикам у якості роботи над помилками – вивчити і бажано законспектувати.

“Слід кожному з нас окремо і всім  разом взятим зарубати собі на носі, яких колосальних зусиль коштує здобути та як буває легко втратити соборність і суверенітет”, – підкреслив він.

Глава держави також процитував слова українського поета та політичного діяча Олега Ольжича: “Вся історія України – це боротьба двох сил: конструктивної, що скупчує українську потугу, і руїнної, що розпорошує її у взаємному самопожиранні та несе розбиття і розклад. А вслід за цим – завжди йшло панування чужинців над Україною”.

“У період загроз та небезпеки ще більше, ніж у мирний і спокійний час, слід поступитися власними амбіціями та інтересами на користь священної справи збереження національної єдності й власне збереження України”, – підкреслив Петро Порошенко.

Президент нагадав, що останніми роками у дні державних свят ми не лише згадуємо видатних історичних діячів, але й вклоняємося пам’яті сучасних українських звитяжців – Героїв Небесної Сотні та героїв війни за незалежність у боротьбі з російськими агресорами.

“Наші герої воюють на Сході не за повернення окремих територій, а за всю соборну українську землю. Від  крайньої північної точки, села Грем’яч  на Чернігівщині до найпівденнішого Фороса, що в українському Криму. Від найзахіднішого села Соломонова, що на Закарпатті – до найсхіднішої Ранньої Зорі на Луганщині. Загиблі герої пожертвували найціннішим – своїми життями”, – сказав глава держави.

Присутні вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання.

Перед початком урочистого заходу з нагоди Дня соборності Президент вшанував пам’ять загиблих Героїв Небесної Сотні  Михайла Жизневського та Сергія Нігояна, а також взяв участь у церемонії  покладання квітів до пам’ятників Тарасу Шевченку й Михайлу Грушевському.

Читайте також:

Жебрівський: Скоро ми святкуватимемо День Соборності на площах звільненого Донецька!

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна