Український економіст розповів, як сеча може врятувати Крим від спраги

 

Юрій Смілянський
кримський економіст, переселенець, експерт фонду “Майдан закордонних справ”

(FB)

У 2013 році обсяг місцевого стоку прісної води в Криму склав 136.38 млн. кубічних метрів, що покривало 8,78% загального обсягу потреби півострова в прісній воді.
Основний обсяг для покриття дефіциту Крим отримував по Північно-Кримському каналі. Писалося й говорилося про це багато.

На сьогоднішній день остаточного вирішення проблеми постачання прісною водою  [після перекриття Україною каналу] окупанти не знайшли. Але окремі напрямки для вирішення цієї проблеми вони все-таки бачать.

28 грудня 2016 року окупанти й колабораціоністи в Криму прийняли документ з гучною назвою “Стратегія соціально-економічного розвитку Криму до 2030 року”.
Необхідність вирішення проблеми забезпечення Криму прісною водою в документі розглядається теж.

На сторінці 155 документа вказується, що одним із напрямків вирішення проблеми водопостачання планується “використання господарсько-побутових стічних вод – в приміських зонах біля великих і середніх міст”.

Медична наука говорить про те, що нормальне середньодобове виділення сечі людиною становить 800-1500 мл, а за один раз виділяється до 200-300 мл. За умови, що людина здорова.
Якщо застосовувати, для розрахунку перспективних можливостей, що в Криму розміщено близько 2 400 000 осіб населення, то річний обсяг цього виду господарсько-побутових стічних вод складе 1 314 000 кубічних метрів.
Тобто, річний обсяг виділеної населенням Криму сечі, теоретично, може покрити 1% обсягу місцевого стоку прісної води рівня 2013 року. Небагато, але хоч якийсь прогрес проглядається.

Що в зв’язку з цим можна порекомендувати окупаційній владі Криму:

  1. Розробити федеральну програму з установки спеціальних біотуалетів з використанням нанотехнологій через кожні 50 метрів по всій території окупованого Криму. Замкнути створену туалетну систему в єдиний замкнутий цикл.
  2. Побудувати завод 5-го технологічного укладу з очищення сечі до рівня прісної води.
  3. Для збільшення обсягу сировинного забезпечення безперервного циклу виробництва включити в систему забезпечення, щонайменше, всіх домашніх тварин Криму.

Отримувані вигоди при реалізації проекту:
1) додатковий обсяг бюджетного фінансування з федерального бюджету;
2) отримання імпульсу до технологічного розвитку економіки півострова;
3) зростання туристичної привабливості регіону.

Читайте також:

У Криму відкрили пам’ятник “блекауту”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна