Трамп на інавгурації: “Захищати кордони Америки, а не інших держав”. ВІДЕО

 

Президент України Петро Порошенко привітав президента США Дональда Трампа, який 20 січня офіційно обійняв посаду.

“Україна вітає Дональда Трампа з інавгурацією як 45-го президента США. Бажаємо успіху в здійсненні благородних цілей на чолі вільного світу”, – написав Порошенко у “Твіттері” англійською мовою.

Принісши присягу, президент Дональд Трамп виголосив тривалу промову, в якій значну частину присвятив критиці попередників.
“Їхні перемоги не були вашими перемогами. Їхні тріумфи не були вашими тріумфами”, – вважає він.

Трамп кілька разів повторив тезу про те, що керуватиметься принципом “спершу Америка”, перебуваючи на посаді.

“Я сьогодні видаю указ, який почують у кожному місці: від сьогодні нове бачення керуватиме нашою країною. Це буде принцип: «Спершу Америка! Спершу Америка!»” – сказав Трамп у своїй інавгураційній промові, яку цитує “Радіо Свобода”.

“Сьогоднішня церемонія дуже особлива. Ідеться не лише про перехід влади від одного президента до іншого, від однієї партії до іншої, але передачу влади від Вашингтона до кожного з американців… Ця зміна починається зараз і тут”, – заявив Трамп.

Він зазначив, що всі рішення будуть будуватися на інтересах американського народу, та наголосив, що і в жилих білих американців, і в кольорових “однаково тече червона кров патріотів”.

Трамп кілька разів пообіцяв збільшити кількість робочих місць, відбудувати Америку, її промисловість, освіту, медицину, побороти злочинність і наркоманію.

Що стосується міжнародної політики, новий глава Білого дому заявив: відтепер Америка захищатиме кордони не інших держав, а власні.

“Досі ми підтримували армії інших країн… Ми витрачали трильйони і трильйони за кордоном в той час, як американська інфраструктура розвалювалася. Ми робили інші країни багатшими, тоді як процвітання нашої нації щезало за горизонтом. Тепер нашою землею буде керувати один принцип: Америка передусім!” – наголосив Трамп.

Серед іншого, новий президент США обіцяє на посаді “викорінити радикальний ісламістський тероризм”.

“Ми посилимо старих союзників і сформуємо нових, а також об’єднаємо цивілізований світ проти радикального ісламістського тероризму, який ми повністю викорінимо. Опорою нашої політики стане відданість США, а через нашу відданість нашій країні ми сформуємо відданість кожному”, – заявив Трамп.

Президент США завершив свою промову словами зі своєї передвиборчої кампанії: “Ми знову зробимо Америку великою”.

Під час церемонії в різний час виступали кілька священиків різних християнських конфесій та один рабин. Пісню “Америка” виконав хор мормонської церкви.

Гімн США наприкінці заспівала 16-річна співачка й актриса українського походження Джекі Іванко, що стала відомою після виступів у програмі “Америка має талант”. Її прадід і прабаба в 1910 році приїхали до Нового Світу із Закарпаття.

Трамп подякував за демократичну передачу владу Бараку Обамі та його адміністрації.

На церемонії були присутні попередні президенти США, зокрема Білл Клінтон та його дружина Хілларі, яка жорстко конкурувала з Трампом на виборах і набрала на 2 мільйони голосів більше.

Як повідомив в ефірі “Еспресо.TV” кореспондент “Голосу Америки” у Вашингтоні Руслан Петричка, глядачами інавгурації біля Капітолію було значно менше людей, ніж приходили на такі ж церемонії президента Барака Обами.

Цього дня у Вашингтоні була дощова погода.

Як передає “Радіо Свобода”, до Вашингтона прибули близько 900 тисяч людей, частина з них протестує проти обрання Трампа.

Читайте також:

Сутички й арешти у Вашингтоні перед інавгурацією Трампа. Він обіцяє об’єднати націю

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.