Найєм оголосив свій “Рік Донбасу” й починає визначати статус

 

Мустафа Найєм
народний депутат від Блоку Петра Порошенка, член партії “Демальянс”, журналіст

2017-й буде моїм “Роком Донбасу” (FB)

Вважаю, що два роки війни перетворили території й населення Луганської та Донецької областей на ключовий фактор відновлення України та її територіальної цілісності. Питання реінтеграції прифронтових територій стало критичним, кожен втрачений день збільшує відстань на роки.

Оскільки почати проект на рівні уряду й виконавчої влади поки складно, будемо починати самі. Роботу розподілятиму у двох напрямках: законодавчому – у Верховній Раді – та організації проектів безпосередньо в містах на підконтрольній території.

Починаємо сьогодні і, на мій погляд, з найважливішого – визначення законодавчого СТАТУСУ окупованих територій.

Незважаючи на те, що в резолюціях численних міжнародних організацій – в тому числі ООН, НАТО, ПА ОБСЄ, Amnesty International, Human Rights Watch тощо – події на Сході України визнані актом агресії з боку Російської Федерації, в правовому полі самої України питання статусу непідконтрольних та окупованих територій до сих пір залишається невирішеним.

З огляду на це, протягом останніх трьох місяців ми консультувалися з групою українських та міжнародних експертів з написання законопроекту, який дасть чітке визначення:

  • поняття тимчасово окупованих територій України;
  • часових рамок початку окупації;
  • часових рамок окупації;
  • територіальних кордонів тимчасово окупованих територій;
  • суб’єктів окупації.

Упевнений, це один із ключових чинників, який посилить позицію України в міжнародних судових розглядах проти Російської Федерації, в тому числі щодо відшкодування завданих збитків.

Перше засідання робочої групи відбудеться сьогодні, 20 січня, о 14:00 в Комітеті з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

У засіданні, крім експертів, візьмуть участь представники адміністрації президента, МЗС, Міністерства оборони, Управління ООН з координації гуманітарних питань, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, міжнародної групи Global Rights Compliance, а також організацій “Схід SOS”, “Право на захист”, Форуму НУО в Україні, Європейського комітету Ради Європи проти катувань.

Крім цього, в рамках “Року Донбасу” я планую:

  • відкрити приймальню в Маріуполі – перший прийом 30 січня, докладніше повідомлю пізніше;
  • організувати в регіоні серію тренінгів для громадських організацій, представників бізнесу та журналістів, початок проекту в кінці лютого, деталі – пізніше;
  • у рамках GO Global організувати приїзд в регіон іноземних волонтерів з метою навчання школярів іноземних мов, початок проекту – в червні;
  • у рамках GoCamp організувати літній табір ув Київській області для школярів, які проживають на лінії зіткнення – в містах, куди іноземці не хочуть їхати працювати, початок теж у червні, деталі – у міру наближення сезону.

Наша команда активно працює з усіма організаціями, які поділяють наш порядок денний. Ми відкриті для співпраці й готові сприяти будь-яким проектам наших партнерів.
Всі питання по цьому напряму можна відправляти на мою персональну пошту [email protected].

P.S. Оскільки багатьох розбурхала вчорашня новина про аварію, повідомляю, щоб уникнути ажіотажу: інцидент був незначним, при виїзді з парковки зачепив порожній автомобіль, що стояв поруч, ніхто не постраждав, вина моя, протокол і штраф виписали, претензій ні до кого немає. За занепокоєння всім спасибі. 🙂

Читайте також:

“Самопоміч” вважає “зрадою” план уряду з реінтеграції ОРДЛО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна