Марія Варфоломеєва, яка понад рік була в полоні “ЛНР”, вступила на бюджет у Могилянку

 

Журналістка з Луганська Марія Варфоломеєва, яка понад рік перебувала в полоні у бойовиків “ЛНР”, стала студенткою Національного університету “Києво-Могилянська академія”.
Про це 31-річна Варфоломеєва у четвер, 19 січня, повідомила в “Фейсбуці”.

“.Так, я тепер студентка. Києво-Могилянська академія відчинила для мене свої двері. Через 4 роки я буду психологом. Моя давня мрія втілюється у життя”, – написала Марія.

“…Держава виділила мені бюджетне місце. Отака вам #антизрада у ленту. ? Я дуже вдячна. Та особисто тим, хто допомагав у цьому. Дякую Богові за таке диво! – зазначила вона, додавши: – Звикаю розмовляти українською, бо в Могилянці тільки дві мови спілкування – українська та англійська ❤ ❤
Хочу, щоб ви всі пораділи зі мною!!!”

У коментарі “Новинарні” Марія розповіла, що вступила до НаУКМА (спеціальність – психологія) ще влітку, але досі виникали труднощі з оформленням додаткового місця “на бюджеті”.

“Міністерство освіти пішло назустріч у моїй ситуації”, – каже Варфоломеєва, зазначаючи, що це буде її перша вища освіта.

Після звільнення луганчанка живе в Києві, наймає кімнату (житло від держави не отримувала).

Пробувала працювати на різні ЗМІ, але наразі зупинилися на тому, що веде свою колонку на сайті “Радіо Свобода”.

“Українську знала зі школи, а тут зараз така лагідна українізація”, – посміхається переселенка.
Марія наголошує на своїй прихильності до “єдиної неподільної України” та виступає за звільнення Донбасу від окупантів.

На Марії – камуфляж і шеврон “Це не ми” із символікою ДУК “Правий сектор” та написом “Київська хунта”. Фото з ФБ

Як повідомляла “Новинарня“, українську журналістку з Луганська Марію Варфоломеєву обміняли на двох прибічників “ЛНР” 3 березня 2016 року.
У полоні бойовиків вона провела більше року, з них півроку – в одиночній камері у підвалі, під величезним психологічним тиском.

Варфоломеєву обміняли на двох осіб – цивільну жінку й російського військовослужбовця – Іван Горбунов, який був засуджений в Україні, отримав термін 11 років ув’язнення, але був помилуваний президентом і відправлений на обмін.

Щойно звільнена з полону Марія Варфоломеєва розмовляє по телефону з президентом Порошенком. Фото Костянтин Реуцький/Громадське радіо

Терористи звинувачували дівчину в шпигунстві та коригуванні вогню Збройних сил України (оскільки Варфоломеєва на прохання колег робила фото Луганська для українських ЗМІ), а також у співпраці з “Правим сектором”.

Марія народилася в Луганську, працювала в газеті “свободный репортер”, знімала для ICTV.

Так зване “міністерство внутрішніх справ” самопроголошеної “ЛНР” оприлюднювало відео допиту журналістки, на якому Марія розповідала, що під час обстрілів перебувала в Луганську, але українським військовим дані не передавала.

Обмін за участі Варфоломеєвої зривався кілька разів. Як писала “Новинарня”, 26 лютого з полону бойовиків було звільнено трьох українців. Тоді ж мали звільнити й Марію, але в останній момент бойовики передумали.
12 лютого, в день “нормандської” зустрічі й річниці мінських угод, відбулася масова онлайн-акція #FreeDonbasHostages.
20 лютого “ДНР” відпустила чотирьох українських полонених.
Фактично, це була остання серія обмінів значної кількості заручників у 2016 році.




Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна