У Високому суді в Лондоні – останній день розгляду справи про $3 млрд. борг Януковича Росії

 

У Лондоні Високий суд Англії 19 січня проводить завершальний день слухань російського подання щодо пришвидшення рішення у справі про позов Росії до України через борг у 3 мільярди доларів, які уряд колишнього президента Віктора Януковича позичив в останні місяці перебування при владі.

Як передає кореспондент “Радіо Свобода”, попередні два дні суд слухав аргументи спочатку представників Російської Федерації, а потім України.

Під час засідання представник української сторони нагадав судді погрози Росії Україні у 2013 році про торгівельну війну та підтримку сепаратизму у разі асоціації з Євросоюзом.

Слухання мають завершитись 20 січня. Як повідомляє “Радіо Свобода”, якщо суддя погодиться з тим, що аргументи українського захисту неприйнятні, він може схвалити рішення у спрощеному порядку на користь Росії, і тоді подальший судовий процес буде непотрібний.

Українська сторона вимагає повного процесу та переконує суддю, що прискорене судове рішення щодо російського позову до України було б невідповідним.

Як відомо, в грудні 2013 року тодішній президент України Віктор Янукович домовився з президентом РФ Володимиром Путіним, що Росія надасть Україні кредит на 15 мільярдів доларів через розміщення українських цінних паперів, які викупить Москва.
Невдовзі перша частина цих облігацій на суму 3 мільярди доларів була розміщена на Ірландській фондовій біржі, і її викупила Росія.

Упродовж осені 2015 року Україна узгодила реструктуризацію своїх боргових зобов’язань, включно зі списанням частини з них, із більшістю своїх приватних кредиторів – крім Росії, яка не погодилася на умови.
Москва вважає, що цей борг є суверенним боргом Української держави. Київ наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у грудні 2015 року заявив, що Київ запроваджує мораторій на виплату боргу перед Росією на 3 мільярди доларів, який узяв колишній президент Віктор Янукович за два місяці до втечі. Яценюк заявив тоді, що Київ готовий до судової процедури з російською стороною.

Росія звернулася з позовом до України про стягнення цих коштів до Вищого суду Англії, бо українські облігації, які вона викупила, були випущені за англійським правом. Україна виступала із запереченням проти цього позову.

Читайте також:

Рада безстроково заморозила виплату Росії “боргу Януковича”

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна