Україна відзначає 75-ті роковини вивезення “остарбайтерів” на примусові роботи до Німеччини

 

18 січня в Україні на державному рівні відзначається жалобна дата – 75-та річниця від початку вивезення українців на примусові роботи до Німеччини.

О 12:00 в ефірі деяких телеканалів та в установах пам’ять остарбайтерів було вшановано хвилиною мовчання. Телеканали змінили заставки, “запаливши” символічні свічки пам’яті.

Як повідомляє “Новинарня” з посиланням на Український інститут національної пам’яті, за приблизними підрахунками, 1,7–2,4 млн. українців були вивезені у Німеччину.

“З часів використання рабської праці примусові роботи в Німеччині під час Другої світової війни були наймасовішим застосуванням праці іноземців в економіці окремої держави”, – зазначили в УІНП.

“Перебуваючи на роботах у Третьому райху, “остарбайтери” виснажливо працювали, голодували, помирали від інфекційних хвороб і виснаження.
Міжнародний військовий трибунал у Нюрнберзі у 1946 році визнав примусову працю іноземців, яку використовували в нацистській Німеччині, злочином проти людяності та порушенням норм міжнародного права”, – сказано у відозві.

З нагоди вшанування трагічних роковин 18 січня у Національному музеї історії України у Другій світовій війні (Київ, вул. Лаврська 27) проходять пам’ятні заходи – презентація музейної колекції та нових досліджень, спогадів, показ документальних свідчень українських примусових робітників, виступи, лекції істориків тощо.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна