Байден у Києві – про майбутні відносини України з Америкою Трампа: “Надія помирає останньою”

 

Віце-президент США Джо Байден сподівається, що американо-українські відносини залишатимуться взаємовигідними і після зміни влади у Вашингтоні.
Такий висновок можна зробити з його слів на спільному з президентом Петром Порошенком брифінгу в Києві на початку візиту Байдена в Україну.

Вже після виступу Джо Байдена один із журналістів запитав Байдена, якими будуть стосунки з Києвом у наступної адміністрації США (хоча питання не були передбачені форматом заходу).

“Надія вмирає останньою”, – сказав Байден, посміхнувшись.

На брифінгу він заявив, що реалізація політичної частини мінських угод можлива після виконання Росією своїх зобов’язань щодо безпеки.

“Політична частина угоди не може бути реалізована до тих пір, поки не припиниться насильство з боку Росії. Тільки після того, як Росія і її посередники на Сході виконають свої зобов’язання щодо припинення бойових дій і дадуть Донбасу встановити мир та безпеку, можна чекати від України виконання своїх політичних зобов’язань”, – зазначив Джо Байден.

Водночас він так відгукнувся про переговори в Мінську: “Для України цей процес – єдина надія рухатися вперед як об’єднаній державі”.

“Ні для кого не секрет, що Росія не хоче, щоб ви досягли успіху, пане президенте. Це стосується не тільки України, це стосується майбутнього, якого ми прагнемо – цілісної, мирної Європи. Ваш успіх вільної демократії дуже важливі для реалізації цієї мети”, – наголосив віце-президент США.

Байден підкреслив, що санкції проти РФ мають діяти, доки вона не виконає свої зобов’язання за Мінськими угодами.

“А санкції проти Росії, пов’язані з Кримом, повинні залишатися, поки РФ не поверне Крим Україні”, – додав він.

Раніше під час підходу до преси президент Петро Порошенко висловив сподівання, що українське питання і надалі залишатиметься серед пріоритетів США.

“Сьогодні ми також докладно обмінялися з паном віце-президентом думками щодо шляхів подальшої розбудови американсько-українського стратегічного партнерства. Ми поважаємо демократичний вибір американського народу та готові до ефективної і плідної співпраці з новою адміністрацією” – сказав він про наступну інавгурацію Дональда Трампа.

Говорячи про внутрішні справи України, віце-президент США Джо Байден заявив на брифінгу: “Керівництво і народ України повинні поставити потреби України вище за вузькі особисті інтереси. Необхідно поставити загальне благо вище за містечкову упередженість і дріб’язкові досягнення. Це стосується всіх: членів уряду України, депутатів парламенту, суддів, представників ЗМІ, громадянського суспільства і пересічних громадян, чия робота полягає у тому, щоб вимагати відповідальності від тих, хто у владі”.

Джо Байден закликає органи влади України продовжувати співпрацю з Міжнародним валютним фондом, а також проводити очищення банківської системи та реформи в енергетичному секторі.

“Продовжуйте працювати з МВФ, щоб запровадити жорсткі реформи, які забезпечать стійкість економіки України, продовжуйте очищення банківської системи, впроваджуйте реформи в енергетичному секторі, щоб усунути залежність України від російського газу, працюйте над прозорою приватизацією державних підприємств, створюйте бізнес-середовище з відповідальною нормативно-правовою системою, яка зробить Україну привабливою для інвестицій. Це не буде легко, я знаю, вам доведеться зробити багато, вам доведеться боротися проти ракової пухлини корупції, яка продовжує роз’їдати демократію України, і боротися проти неспинної агресії Кремля”, – сказав Байден.

Президент Петро Порошенко впевнений, що Джо Байден ще приїде в Україну також і не в якості віце-президента США. Про це він заявив на спільному брифінгу.

“Це ваш останній візит в Україну віце-президента США, але точно не останній в якості доброго, надійного друга України і друга президента Порошенка, мого особистого. Активність, насиченість і відвертість діалогу, десятки годин телефонних розмов та особистих зустрічей – це був непростий, але ефективний процес прийняття рішень, які прискорили процес реформ, від яких залежали життя або смерть, іноді доля країни та мільйонів її громадян”, – сказав Петро Порошенко.

Читайте також:
Трамп запропонує свіжі відносини США з Кремлем, – Пенс

Як відомо, спливають останні дні перебування Барака Обами та його команди на керівних посадах у США. На 20 січня запланована інавгурація нового глави Білого дому Дональда Трампа. Віце-президентом стане Майк Пенс, держсекретарем – Рекс Тіллерсон.

За свою каденцію Барак Обама не відвідував Україну. Він став першим президентом США, хто не здійснив візит до Києва за часів незалежості.

Попередній візит віце-президента Джозефа Байдена в Україну був датований груднем 2015 року, тоді він мав резонансний виступ у Верховній Раді.

У грудні 2016 року Порошенко провів із Байденом дві телефонні розмови, перед тим було кілька таких контактів восени. Співрозмовники, згідно з офіційними повідомленнями, обговорювали реформи в Україні, ситуацію навколо конфлікту на Донбасі, мінські угоди, припинення вогню, обмін полоненими тощо.

Водночас різні ЗМІ зазначають, що підвищена увага Джо Байдена до України може бути пов’язана з приватними інтересами.
Його син Хантер Байден асоціюється з однією з найбільших українських приватних нафтогазових компаній Burisma Holdings та її власником Миколою Злочевським.
Байден-молодший, колишній вашингтонський лобіст, увійшов до ради директорів Burisma в квітні 2014 року.
Злочевський був міністром екології за часів президента Віктора Януковича, після зміни влади покинув країну і зараз перебуває в розшуку.

Читайте також:
Байден перед візитом у Київ дав настанови щодо України наступнику
й отримав медаль

Байден порівняв Донбас із Техасом і заявив, що Україна згідна на його “особливий статус”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна