Сербія затримала двох осіб через причетність до спроби держперевороту в Чорногорії

 

У Сербії затримали двох осіб за підозрами в їх причетності до спроби державного перевороту в Чорногорії.
Як повідомив RFERL міністр внутрішніх справ Сербії Небойша Стефанович, затримані – Предраг Боджичевич і Неманья Рістич.

Вони, як вважає слідство, намагалися повалити уряд Чорногорії після отримання ним у грудні 2015 року запрошення вступити в НАТО.

Влада Чорногорії раніше закликала Сербію заарештувати й видати Подгориці двох затриманих – аби притягти їх до суду за причетність до спроби повалення державної влади в жовтні 2016 року.

Неманья Рістич став широко відомий після публікації в кінці минулого року фото, де він стоїть поруч із російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим під час одного з візитів глави МЗС Росії в Белград.

Раніше головний прокурор Чорногорії назвав імена також двох російських громадян – Володимира Попова та Едуарда Широкова, підозрюваних в організації спроби перевороту в Подгориці.

Нагадаємо, в листопаді з’явилася інформація, ніби секретар ради безпеки РФ Микола Патрушев під час візиту в Белград (Сербія) приніс вибачення за російських організаторів перевороту в Чорногорії. Співрозмовник The Guardian зазначив, що, за словами Патрушева, змовники діяли нібито самостійно без санкції Кремля.
Однак у Росії спростували вибачення Патрушева.

Скандал щодо спроби перевороту в Чорногорії вибухнув у жовтні, а з новою силою розгорівся 6 листопада, коли прокурор Мілівоє Катнич заявив, щоза спробою захоплення влади на парламентських виборах у жовтні стояли російські націоналісти, які мали намір вбити прем’єр-міністра Міло Джукановича. За словами прокурора, який керував розслідуванням змови, організатори злочинного угруповання збиралися повалити уряд і, вбивши прем’єра, привести опозицію до влади.

Поліція Чорногорії повідомила в день голосування, 16 жовтня, про затримання 20 громадян Сербії, які прибули в цю країну з метою організації терактів, захоплення держустанов та арешту прем’єра Джукановича.

Відносини між Сербією і Чорногорією залишаються напруженими після того, як у 2006 році Чорногорія проголосила незалежність від Сербії.
Чорногорія визнала незалежність Республіки Косово, яку Сербія вважає своєю територією.

У травні 2016 року було підписано протокол про приєднання Чорногорії до НАТО. Сербія ж традиційно є прихильником дружніх відносин із Росією.

Читайте також:
Чорногорія заборонила в’їзд віце-прем’єру Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна