Нацбанк дає пояснення і вживає заходів, щоб підвищити курс гривні

 

В Україні в 10-х числах січня стрімко дорожчає валюта та знецінюється гривня.

Як інформує “Новинарня“, в п’ятницю, 13 січня, в обмінних пунктах та банках долар пробив позначку 29 грн. (продаж), а євро – більш як 31 грн.

На торгах на міжбанку долар котирується на рівні 27,55/27,70 грн., євро – 29,29/29,44 грн., при тому що в держбюджеті на 2017 рік закладено долар по 27,2 грн.

Офіційний курс НБУ станом на 13 січня – 27,25 грн. за долар, 29,10 грн. за євро.

Підвищена волатильність обмінного курсу гривні на міжбанківському валютному ринку на початку року спричинена зниженням пропозиції валюти в результаті традиційного для перших місяців року сезонного спаду ділової активності. Про це йдеться в коментарі заступника глави Національного банку України Олега Чурія, переданому УНІАН.

За його словами, у перші післясвяткові дні на міжбанківський ринок надходила для продажу валютна виручка, накопичена в період новорічних вихідних днів в Україні, які збігалися з робочими днями в США і Європі, але цей фактор був тимчасовим.

Також інформують, що 13 січня Нацбанк оголосив про проведення аукціону з продажу іноземної валюти обсягом до 100 мільйонів доларів.

“Національний банк готовий виходити на ринок з валютними інтервенціями для згладжування надмірних коливань та має достатньо інструментів для цього”, – йдеться в повідомленні НБУ.

Як зазначає регулятор, обсяг міжнародних резервів на початок січня становив 15,5 млрд. дол. Цього достатньо і для продажу валюти під час інтервенцій, і для виконання зобов’язань уряду та НБУ.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна