В МЗС розповіли, коли запрацює арбітраж щодо Криму та на що сподіватись Україні

 

Україна завершила всі необхідні досудові процедури для судового спору з Росією про порушення Кремлем морського права. Про це в інтерв’ю “Європейській правді” повідомила заступник глави МЗС Олена Зеркаль.

За її словами, факт згоди Росії на створення арбітражу і трибуналу, а також участь РФ у відборі арбітрів дає надію на серйозне ставлення до майбутнього рішення.

“Ми, безумовно, розраховуємо, що арбітраж почне працювати вже з середини 2017 року”, – зазначила заступниця міністра.

Лана Зеркаль розповіла деталі майбутнього судового спору.

“Предмет спору – це порушення прав України як прибережної держави. Це стосується питання прав на природні копалини, на археологічну спадщину, на охорону морського середовища. Це і питання незаконного будівництва, і відсутність можливості проведення навігації – всі права, які дає Україні відповідна конвенція, прийнята в рамках ООН”, – пояснила Зеркаль, додавши, що трибунал не розглядатиме питання приналежності анексованого Криму, а також делімітації кордонів.

За словами чиновниці, йтиметься про копалини в Чорному і Азовському морях, шельф та економічну зону, у тому числі навколо окупованого півострова.

“Є територія України, яка зафіксована в рамках кордонів, які існували раніше та існують зараз. Для всього світу Крим – це окупована територія. Крім цього, в рамках процесу з Румунією щодо острова Зміїний проведена делімітація частини морських кордонів з Румунією. Точки меж, які визначені в рамках кейсу між Румунією та Україною, вже передані на зберігання в депозитарій в ООН, і вони відштовхуються від Криму. Тобто мова взагалі не йде про те, щоб переглядати наші морські кордони”, – повідомила Олена Зеркаль.

“Трибунал розглядатиме претензію України на неможливість користуватися своїми природними ресурсами, на неможливість захищати екологію Чорного моря, на неможливість проводити навігацію в рамках Керченської протоки, на порушення Росією правил щодо будівництва Керченського мосту та інших переходів, і в зв’язку з цим – порушення екобалансу в Чорному морі, на неконтрольований підйом археологічних цінностей у Криму”, – додала заступниця глави МЗС.

За її словами, Україна в рішенні трибуналу хоче отримання відновлення прав на використання морської прибережної зони.

Говорячи про терміни ухвалення рішення трибуналом, вона сказала: “За негативним сценарієм, з довгими процедурами, це середина 2021 року. Найшвидший – не раніше 2019 року”.

Як інформувала “Новинарня“, 14 вересня 2016 року президент Петро Порошенко розпорядився почати арбітраж проти РФ за порушення Конвенції з морського права.

Читайте також:
ООН сформувала трибунал для позову України до РФ стосовно Криму, – Порошенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна