Бутусов: тільки одна бригада й полк “ДНР” втратили стільки бійців, скільки всі частини ЗСУ

 

Юрій Бутусов
журналіст, редактор сайту “Цензор.НЕТ”

Бойові втрати противника в промзоні Авдіївки: 200 вбитих у промзоні 2016 року тільки в 100-й бригаді й 11-му полку “ДНР”
(FB)

За інформацією “міністерств оборони ДНР і ЛНР”, противник несе мінімальні втрати, які заявляються майже завжди меншими, ніж офіційні втрати українських військ.

Ще рідше в соцмережах противник викладає імена і фотографії вбитих. Інформація про втрати у російського командування вважається засекреченою, і втрати завжди занижуються й замовчуються.

Після публікації фото про ефективний артналіт української артилерії на позиції 1-ї мотострілецької бригади “ДНР” під Білою Кам’янкою і знищення чотирьох бойовиків у ніч з 23 на 24 липня 2016-го, російський найманець позивний “Баксан” був арештований за розголошення військової таємниці, звільнений, і видворений в Росію з Донбасу.
Офіційно про цих убитих інформація у зведеннях “МО ДНР” не проходила – і тут такий облом…

Але ось 31 грудня 2016-го один із ватажків “ДНР” Олександр Ходаковський навів цікаву статистику втрат однієї бригади й одного полку противника – “бригада «Схід» втратила у 2016-му 200 вбитих та близько 300 поранених“.

Що стоїть за цими цифрами? Багато це чи мало?

Бригада “Схід” була розформована у 2015-му, а на її базі російське командування сформувало 100-ту бригаду внутрішніх військ, іменовану “Республіканською гвардією”, й 11-й механізований полк.

Ці частини, зрозуміло, відтоді багато разів отримували поповнення, відбувалася ротація. У 2016-му 100-та бригада й 11-й полк вели бої в районі Донецька – район промзони Авдіївки і район Мар’їнки.
Промзона Авдіївки вважається основною зоною відповідальності 100-ї бригади.

Ходаковський, до речі, забув згадати, що в промзоні Авдіївки воювали з боку “ДНР” не тільки вони – були й інші частини. У жовтні в російських соцмережах з’явилося “Звернення бійців «Сомалі» до командування 1-го армійського корпусу ДНР” – бойовики просили командування вивести їх з Авдіївської промзони.

Таким чином, бойові втрати несли й інші частини противника, зокрема, «Сомалі» – це окремий штурмовий батальйон 1-го армійського корпусу російських окупаційних військ. Які втрати в цій частині за 2016 й рік – не повідомляється, як не публікуються і загальні втрати за рік на Донбасі.

Українські загальні втрати опубліковані – на всьому фронті у всіх частинах і підрозділах 211 осіб зі складу ЗСУ загинуло станом на 25 грудня з бойових причин.

До цієї загальної цифри треба також додати бійців добровольчих загонів і Нацгвардії – це приблизно 15 воїнів.

Під Авдіївкою в 2016-му році вели бої підрозділи 16-го батальйону 58-ї мотопіхотної бригади, 90-го і 122-го аеромобільних батальйонів, 1-го батальйону 72-ї механізованої бригади та загін добровольців Української добровольчої армії і “Правого сектора”.

Заслуги в ліквідації 200 найманців тільки на одній ділянці фронту – це показник їхньої майстерності і військової доблесті. Наші втрати в районі Авдіївки в 2016-му – у рази менші. За наших полеглих їхні товариші помстилися сповна, та й це втрати тільки “Сходу” і 11-го полку, не беручи до уваги “Сомалі” й інші підрозділи.

А скільки ж усього втратив противник на всьому фронті?

Можна тільки припустити. Адже на фронті запеклі бої йшли також і в районі Маріуполя, Широкиного, Комінтернівського, Попасної, Світлодарська, Горлівки, Докучаєвська, в інших точках.

Бойові дії в складі двох армійських корпусів російських військ на Донбасі вели протягом усього 2016 року 6 мотострілкових бригад, 1 бригада “Республіканської гвардії”, 2 артилерійські бригади, 3 окремих мотострілкових полки, 7 окремих розвідувальних, танкових і штурмових батальйонів, 7 батальйонів територіальної оборони, а також інші підрозділи і частини.

Тільки одна бригада й один полк зазнали втрат, порівняних із загальними бойовими втратами всіх частин ЗСУ на фронті за весь рік. Скільки ж втратив противник – очевидно, що втрати “Сходу” можна множити в 5-6 разів, за мінімальними оцінками.

Так, ще 256 українських вояків загинули не з бойових причин. Але небойові втрати у супротивника ніяк не менші за наші, тому що в розореному Росією Донбасі єдина допомога з безробіття, яку регулярно платять окупанти, – це зарплата військового найманця, і багато зубожілих та одурманених людей ідуть на війну, не маючи ніякої підготовки.

Читайте також:
Бойовики масово гинуть під час дезертирства. Командування їх списує на бойові втрати

От російський нацист, “лейтенант ЛНР” і командир взводу 7-ї мотострілецької бригади Антон Раєвський розповів, що залишив Донбас, після того як на полігоні його п’яні солдати жорстоко його побили і ледь не розстріляли, коли він посмів їм зробити зауваження:

“Російська військова техніка вбита в мотлох, нестатутні відносини, повальне пияцтво і так далі, а люди реально вірять, що вони підуть у наступ на ЗСУ. Ставилися до мене з побоюванням. Тим більше, коли я проводив політику сухого закону, міг забрати горілку і вилити, здати цих військовослужбовців вищому командуванню, вимагати, щоб до них застосували заходи дисциплінарного стягнення за розпивання спиртних напоїв на бойових позиціях, в світлі всього цього я не міг бути для них хорошим командиром, я був поганий командир. У світлі всього цього я змінив своє ставлення до цієї війни і був змушений звідти виїхати. Тому що воювати з цим сбродом за якісь ідеали – це смішно”.

Незважаючи на спроби російського командування приховати цифри втрат, все-таки інформація просочується, і факти підтверджують, що противник занижує число убитих, що убитих військових ховають як цивільних осіб, а на кладовищах Донбасу і Росії ширяться могили нікому не відомих і нікому не потрібних захисників не існуючої і фейкової країни, керованої російським Генштабом.

Більшості з них не виплатять зарплати, сім’ї не отримають пенсії, а про багатьох забудуть назавжди, наче й не було їх ніколи на світі – адже від солдатів “Новоросії” залишаються тільки клички, номери “Н.М” і купки землі…

Читайте також:
Могилу Мотороли в Донецьку більше не охороняють, але планують створити “Алею слави”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна