Ганьба Рабиновича. Нардеп з Опоблоку вважає, що Олександр Олесь щойно помер, а в попередні роки Київ його “не запрошував”. ВІДЕО

 

Народний депутат України від “Опозиційного блоку” Вадим Рабинович вважає, що поет Олександр Олесь тільки зараз помер; у попередні десять років, поки, за версією Рабиновича,  письменник був живий, українська влада його в Україну не запрошувала, а тепер уряд нібито хоче нагріти руки на перевезенні на Батьківщину останків Олеся на 250 тисяч інших діаспорян.

Як повідомляє “Новинарня“, своє невігластво депутат Рабинович проявив ввечері 3 січня в ефірі телеканалу “112 Україна”.

“Я вважаю, що цими людьми треба займатися сьогодні… Сьогодні є колосальна українська діаспора – з нею ніхто не працює. Посилають і не розмовляють… Чому ви не займаєтеся, поки вони живі? У вас є список українців [за кордоном], які живі й працюють? Чого як тільки він (Олександр Олесь) помер?.. Хто його запросив в Україну за останні десять років? Хтось із ним хоч раз розмовляв? Ніхто! Зате зараз – давайте перепоховаємо! Заробіток знову на перепохованні хочуть?!” – емоційно сказав Вадим Рабинович, коментуючи ексгумацію останків видатного поета в Чехії.

При цьому представник “Опоблоку” інтерпретував повідомлення Інституту національної пам’яті – про 250 тисяч могил заслужених діячів української діаспори за кордоном – так, ніби УІНП має намір всі ці останки повернути в Україну.

“Давайте перевеземо сюди, вони сказали, 250 тисяч похованих за кордоном українців… Ну що за безумство таке?!” – заявив Рабинович.

“Я не вважаю, що Україну слід перетворювати на всесвітнє кладовище”, – наголосив депутат.

Як відомо, 3 січня на Ольшанському кладовищі Праги ексгумували останки Олександра Кандиби (Олеся) – видатного українського поета, який жив на еміграції з 1919 року й помер у Чехії 1944 року.
За місце поховання потрібно було платити 20 тисяч крон на 10 років. Замість родичів це робив громадянин Чехії українського походження Володимир Михайлишин. Днями він помер, і його син вирішив поховати батька в могилі, яку той фінансував, видаливши звідти останки Олеся (Кандиби) та дружини поета Віри.
Наразі, за втручання посольства України у Чехії, останки перемістили до депозитарію кладовища.




Читайте також:
Канадські правнуки Олеся, які не платили за його могилу,
дозволили перепоховати поета на Батьківщині

Як відомо, Вадим Рабинович є співголовою партії “За життя” проросійського спрямування, яка, за даними соціологів, має рейтинг на рівні близько 5%.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна