“Припинімо вогонь на полях битв!” Перша промова Антоніу Гутерріша на посаді генсека ООН

Екс-прем’єр-міністр Португалії Антоніу Гутерріш 1 січня 2017 року офіційно вступив на посаду генерального секретаря ООН.

В ході свого першого виступу в якості глави Організації Об’єднаних Націй Гутерріш заявив, що пріоритетом для нього є забезпечення миру і запобігання збройним конфліктам.

Як повідомляє “Новинарня” з посиланням на центр інформації ООН, Антоніу Гутерріш заявив:

“Сьогодні мене мучить одне питання – як допомогти мільйонам людей, які стали заручниками конфліктів, які, переживаючи війну, відчувають величезні страждання, і кінця їм не видно.

Мирні мешканці живуть під смертельним градом бомбардувань та обстрілів. Жінки, діти й чоловіки гинуть та отримують каліцтва. Втративши все, вони у відчаї мусять тікати зі своїх домівок. Удари завдаються навіть по лікарнях та гуманітарних колонах.

У цих війнах немає переможців, є тільки ті, хто програв. Трильйони доларів витрачаються на знищення соціальної та економічної бази, розкручуючи тим самим спіраль недовіри й страху. І це порочне коло може зберігатися протягом кількох поколінь.

Дестабілізується становище в цілих регіонах. Сьогодні ніхто не захищений від загрози глобального тероризму.

Я закликаю вас усіх у цей Новий рік разом зі мною взяти на себе спільне зобов’язання на наступний рік. Зробімо досягнення миру нашим спільним завданням.

Хай 2017 рік стане для всіх нас: простих громадян, урядів, керівників – роком подолання наших суперечностей.

Виявляймо солідарність, незважаючи на відмінності в політичних підходах. Виявляймо співчуття у щоденному житті й налагоджуймо діалог на основі шанобливого ставлення одне до одного. Припинімо вогонь на полях битв і досягаймо компромісу в пошуку політичних рішень за столом переговорів.

Мир має бути нашою метою, нашим дороговказом. Усе, що рухає нашою єдиною людською родиною, – надії та прагнення до гідного життя, прогресу й добробуту – залежить від того, чи будемо ми жити в мирі. А це залежить від нас.

Я звертаюся до всіх вас із закликом узяти разом зі мною зобов’язання боротися за мир сьогодні – сьогодні і щодня. Хай 2017 рік стане роком миру!”

Антоніу Гутерріш обраний на пост строком на п’ять років: йому належить очолювати ООН до 31 грудня 2021 року.
Його попередник на посту генсека ООН, південнокорейський дипломат Пан Гі Мун займав цю посаду 10 років.

Читайте також:
Небайдужий до України Антоніу Гутерреш 13 грудня склав присягу як генсек ООН

Нагадаємо, 6 жовтня Рада Безпеки ООН одностайно підтримала кандидатуру колишнього прем’єр-міністра Португалії 67-річного Антоніу Гутерреша на посаду генсека. Генеральна Асамблея затвердила його 13 жовтня.

Всього на пост генсека претендувало 11 осіб, серед яких п’ять жінок.
Зокрема, серед кандидатів було шість осіб із країн Східної Європи, кандидата від якої поки жодного разу не обирали на посаду генсека.

Антоніу Гутерріш народився в 1949 році в Лісабоні. Закінчив Вищий технічний інститут, в якому пізніше викладав (1973-1975 роки).
У 1974 році Гутерріш зайнявся політикою, ставши членом Соціалістичної партії Португалії. У 1992-му обраний генеральним секретарем партії.
З 1995 по 2002 рік він очолював уряд Португалії. Працюючи на посаді прем’єра в перший термін, Гутерріш провів економічні реформи і зміцнив позиції Португалії на міжнародній арені.
У 1999-2005 роках очолював Соціалістичний інтернаціонал.
Антоніу Гутерріш працював на посаді Верховного комісара ООН у справах біженців в 2005-2015 роках – в найважчий період гуманітарної кризи в світі після Другої світової війни.
За останні шість років його активна діяльність була спрямована на організацію допомоги ООН мільйонам сирійським біженців.

Україна підтримувала обрання Гутерреша генсеком ООН.
“Гутерреш добре розуміє, що відбувається на сході України”, – зазначав представник України в ООН Володимир Єльченко.

Читайте також:
Порошенко запросив в Україну нового генсека ООН, небайдужого до проблеми Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна