Порошенко вручив нагороди за Світлодарськ і Широкине. Лейтенант Яровий – Герой України (посмертно)

 

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Донецької області 31 грудня вручив державні нагороди учасникам АТО.
Серед нагороджених – військові які відзначилися в боях на Світлодарській дузі та в Широкиному, інформує прес-служба Банкової.

Зокрема президент посмертно присвоїв звання Героя України (посмертно) захиснику Світлодарської дуги Микиті Яровому.

“За героїзм і мужність, самопожертву і перемогу – слава морським піхотинцям, які героїчно утримують позиції на Маріупольському напрямку. Слава офіцерам і солдатам Сухопутних військ – захисникам Світлодарської дуги. Одному з них, 21-річному лейтенанту Микиті Яровому, за надзвичайні мужність і відвагу, проявлені в бою під селищем Луганським, присвоєно звання Героя України – на жаль, посмертно. Маю честь вручити сьогодні “Золоту Зірку” мамі Героя, Людмилі Володимирівні”, – сказав Петро Порошенко.

Читайте також:
Стали відомі героїчні обставини загибелі двох воїнів 54-ї бригади, тіла яких віддали бойовики

Глава держави вручив орден “За мужність” ІІІ ступеня командиру бойової машини – командиру механізованого відділення зі складу 54-ї омбр солдату Валерію Гонті, який також відзначився в бою 18 січня на Світлодарській дузі.

Микита Яровий

Микита Яровий

“Близько 09:00 противник здійснив спробу прориву позицій 1-го механізованого батальйону з боку лісу у фланг 2-ї механізованої роти, прикриваючись лісосмугою. Приблизно за годину маневрена група 3-ї механізованої роти, у складі до механізованого взводу, на чолі якої був командир механізованої роти лейтенант Микита Яровий, здійснила вихід через позиції 1-ї механізованої роти, прикриваючись лісосмугою, та зайшла у фланг противнику.

Група під керівництвом лейтенанта Ярового у складі механізованого відділення, до складу якого входив солдат Гонта, продовжила рух згідно визначеного завдання для заволодіння позиціями переднього краю противника з метою відсіку можливості відходу ворожої групи.

Під щільним обстрілом противника з трьох напрямків, загинув командир роти лейтенант Микита Яровий. Солдат Гонта взяв командування групи на себе, забезпечив виведення групи з-під шквального вогню противника. Самостійно виносив з поля бою пораненого товариша солдата Максима Секрета, чим фактично врятував життя військовослужбовцю.

Завдяки проявленим мужності та героїзму солдата Гонти групою, до якої він входив, було виконано поставлене завдання”, – сказано в повідомленні.

Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня нагороджено начальника штабу – першого заступника командира гаубичного самохідно-артилерійського дивізіону бригадної артилерійської групи 54-ї окремої механізованої бригади майора Віктора Білоцького, командира бригадної артилерійської групи – заступника командира 54 омбр підполковника Віталія Ложечника та командира батальйону 54 омбр Олексія Оцерклевича.

18 грудня біля селища Луганське противник розпочав наступальні дії на українські позиції. Під щільним артилерійським вогнем та вогнем зі стрілецької зброї незаконних збройних формувань, українськими військовими під керівництвом їхніх командирів була проведена контратака у фланг наступаючому противнику. В результаті бойових дій противник був знищений, а підрозділами українських військ були зайняті вигідні позиції, нагадали в АП.

Читайте також:
Перемога під Світлодарськом. “Цей б***ський ліс, з якого нас крили, нарешті наш!”

Серед нагороджених орденом “За мужність” ІІІ ступеня командир відділення – командир машини десантно-штурмового відділення десантно-штурмового взводу десантно-штурмової роти десантно-штурмового батальйону 36-ї окремої бригади морської піхоти Військово-Морських сил ЗСУ молодший сержант Микола Лівітчук, який виконував бойові завдання з оборони села Широкине Донецької області, ніс службу на передових позиціях, неодноразово вступав у збройне протистояння з бойовиками, вміло керував діями підрозділів під час боїв.
4 липня 2016 року, під час виконання бойового завдання з оборони взводного опорного пункту на східній околиці Широкиного, Микола Лівітчук потрапив під артилерійський обстріл та отримав важкі осколкові поранення.

Орденом “За мужність” ІІІ ступеня також нагороджена санітарний інструктор – радіотелефоніст медичного пункту батальйону морської піхоти 36-ї бригади морпіхів старший матрос Ірина Шевченко.

“Старший матрос Шевченко (…) 1 лютого 2016 року виконувала завдання у складі десантно-штурмової роти десантно-штурмового батальйону 36 обрмп ВМС ЗСУ щодо взяття під контроль та подальшої оборони Широкиного.
Ірина Шевченко неодноразово, не шкодуючи власного життя, надавала першу медичну допомогу бійцям безпосередньо під час бою, чим врятувала не одне життя. 5 грудня 2016 року під час артилерійського обстрілу матрос Івахненко отримав осколкове поранення голови, черговий санітарний інструктор Ірина Шевченко в умовах бою, з ризиком для життя, при неможливому виході з під обстрілу надала першу медичну допомогу та після виходу з поля бою особисто супроводжувала пораненого до шпиталю міста Маріуполь”, – сказано в повідомленні.

Медаллю “За військову службу Україні” нагороджена санітарний інструктор медичного пункту механізованого батальйону 54 омбр солдат Ганна Безсмертна, яка 18 по 25 грудня брала участь у евакуації поранених 1-го мехбату на дузі, під час активних бойових дій надавала першу медичну допомогу пораненим. Під час бою діяла рішуче та впевнено, не дивлячись на шквальний вогонь противника проявила хоробрість та витримку.

Читайте також:
Бої за Світлодарську дугу: дві доби пекла. СВІДЧЕННЯ УЧАСНИКА

Раніше “Новинарня” повідомляла, що президент Петро Порошенко разом з американською делегацією на чолі із сенатором Джоном Маккейном у Широкиному привітав військовослужбовців ЗСУ з Новим роком.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна