Кабмін визначив, хто може збивати російські літаки й безпілотники

 

Для адаптації базових законодавчих документів з питань оборони до сучасних реалій та викликів в умовах “гібридної війни” з Російською Федерацією Кабінет Міністрів України вніс зміни до своєї постанови від 26 травня 2005 року № 377.
Документом передбачається удосконалити порядок виконання завдань черговими силами протиповітряної оборони Збройних сил України, повідомляє “Новинарня” з посиланням на Урядовий портал.

Постанова також уточнює покладені на ЗСУ завдання щодо забезпечення недоторканності повітряного простору України.

Ідеться про “знищення повітряних суден збройних формувань інших держав, які порушили державний кордон України та застосовують зброю та/або проводять десантування особового складу, бойової техніки, в тому числі знищення безпілотних повітряних суден, які порушили державний кордон України або застосовуються в повітряному просторі України з метою здійснення терористичного акту, ведення розвідки, постановки перешкод, забезпечення зв’язку незаконних збройних формувань”.

“Командирам екіпажів чергових літаків-перехоплювачів (вертольотів), кораблів (катерів), наземних засобів протиповітряної оборони надається право самостійно відкривати вогонь по повітряних суднах збройних формувань інших держав, які порушили державний кордон України та застосовують зброю”, – ідеться в зміненому пункті 7.

Пункт 4 викладено в такій редакції:
“Чергові сили застосовують зброю і бойову техніку після попереджувального вогню з гарматного озброєння чергових літаків-перехоплювачів (вертольотів) для:
припинення порушень державного кордону України повітряними суднами збройних формувань інших держав, які не виконують команд (сигналів) чергових літаків-перехоплювачів (вертольотів);
припинення протиправних дій повітряних суден, якщо вони використовуються з метою здійснення терористичного акту в повітряному просторі України, в тому числі в районі проведення антитерористичної операції”.

Абзац перший пункту 6 викладено в такій редакції:
“Право прийняття рішення про відкриття черговими літаками-перехоплювачами (вертольотами) попереджувального вогню та вогню по цілі надається міністру оборони, начальнику Генерального штабу – головнокомандувачу Збройних сил, командувачу Повітряних Сил ЗСУ або особам, що виконують їх обов’язки”.

Рішення прийняте на виконання Воєнної доктрини України, затвердженої указом президента України від 24 вересня 2015 року, зазначили в Кабміні.

Читайте також:
Важкий безпілотник США провів розвідку біля лінії розмежування на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна