Росія, Туреччина й Іран ділять Сирію на зони впливу – ЗМІ

 

Сирія буде розділена на неофіційні зони регіонального енергетичного впливу і Башар аль-Асад залишатиметься президентом принаймні ще кілька років, згідно з угодою між Росією, Туреччиною та Іраном.
Про це повідомляє Reuters з посиланням на свої джерела.

Така угода, яка дозволила б регіональну автономію в рамках федеральної структури контрольованої Асадом секти алавітів, перебуває в стадії становлення. Зміни мають бути внесені поміркованими повстанцями, країнами Перської затоки і Сполученими Штатами, заявили джерела, знайомі з думкою російської сторони.

“Там був рух у бік компромісу”, – сказав Андрій Кортунов, генеральний директор Російської ради з міжнародних справ, аналітичного центру, близького до МЗС Росії.
“Остаточна домовленість буде важкою, але позиції зрушилися”, – додав він.

Сили Асада будуть скорочені згідно з угодою між цими трьома країнами, кажуть кілька джерел.

Росія і Туреччина може дозволити Асаду залишитися до наступних президентських виборів, коли він піде на користь менш поляризуючого кандидата від алавітів.

Іран ще належить переконати в цьому, кажуть джерела. Але в будь-якому випадку, зрештою Асад піде з гарантіями для нього і його сім’ї, зазначає агентство.

“Кілька імен в керівництві були згадані [в якості потенційних наступників]”, – сказав Кортунов, відмовившись назвати імена.

Ніхто не думає, що ширший сирійський мирний договір, що визріває протягом багатьох років, буде легким і успішним. Абсолютно ясно, що президент Володимир Путін хоче грати провідну роль посередника в спробах врегулювання, спочатку з Туреччиною та Іраном. Це покращило б думку про Росію як світової держави і серйозного близькосхідного гравця, підкреслює Reuters.

Як відомо, громадянська війна триває в Сирії з 2011 року. Наразі Туреччина й Росія погодили план перемир’я в Сирії, який буде представлений сторонам конфлікту.
У рамках домовленості Анкари й Москви сторонам конфлікту запропоновано припинити бойові дії з 00:00 29 грудня.

Читайте також:
Сирійська армія оголосила про повний контроль над Алеппо

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна