Справа найманця з Бразилії: прокурор просить для Лусваргі максимального покарання

 

Бразильський найманець “ДНР/ЛНР” Рафаел Лусваргі, затриманий українськими спецслужбами в аеропорту “Бориспіль” у жовтні, отримав рішення суду про арешт ще на два місяці, підозру за новою статтею КК України та лист із дому. Його справа буде передана в суд уже до кінця січня.
Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на процесуального керівника у кримінальному провадженні в справі “Бразильця”.

“Спільно зі слідчими ГУ СБУ в Києві та Київській області ми звернулися до слідчого судді Печерського райсуду з клопотанням про продовження строків тримання Лусваргі під вартою в межах строків проведення досудового розслідування, яке слідчим суддею задоволено”, – розповів “Новинарні” Ігор Вовк, прокурор прокуратури міста Києва.

За його словами, у зв’язку з тим, що проведення комплексної експертизи щодо іноземного бойовика потребувало значного часу, прокуратура Києва в листопаді продовжила строки досудового розслідування до чотирьох місяців, тобто до 28 січня 2017 року.

“На даний час слідство перебуває на етапі завершення. Нами складено проект обвинувального акту, який ми погоджуємо із керівництвом.
Можу повідомити, що після новорічних та різдвяних свят міська прокуратура скерує обвинувальний акт по Рафаелу Лусваргі до суду”, – інформує прокурор.

Додали “слабшу” статтю

“Можу повідомити, що на даний час змінилась кваліфікація діянь підозрюваного, який у документах слідства проходить як Рафаель Маркус Лусваргхі (Rafael Marques Lusvarghi). Так, 19 грудня “Бразильцю”, як його часто називають працівники правоохоронних органів, задіяні в оперативно-слідчих діях у цьому провадженні, повідомлено про нову підозру. У ній, окрім ч. 1 ст. 258-3 КК України (“…участь у терористичній групі чи терористичній організації”; від 8 до 15 років – “Н”), Бразильцю інкриміновано злочин, передбачений ч. 2 ст. 260 КК України, а саме – “участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань”, – зазначив Ігор Вовк.

Він нагадав, що санкція нової статті (ч. 2 ст. 260) передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від 3 до 8 років.

Розповідаючи про запобіжний захід для Лусваргі і його перебування в СІЗО СБУ, прокурор зазначив, що, відповідно до ч. 5 ст. 176 Кримінального процесуального кодексу України, застава не може бути застосована до осіб, які підозрюються у вчиненні злочинів, передбачених “терористичною” статтею 258-3 ККУ.

Експертизи проведено, докази зібрано

Припущення, що затриманий Лусваргі – саме той чоловік, який у різних фото- й відеоматеріалах фігурував як боєць незаконних збройних формувань на Донбасі та визнавав убивство ним чотирьох українських військових, підтверджують різноманітні фахові експертизи.

rafael-lusvargi_2

“Органами досудового розслідування з моменту затримання підозрюваного проведено максимально можливий комплекс слідчих дій. У тому числі була призначена комплексна експертиза, яку провів Український НДІ спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України”, – сказав Ігор Вовк.

За його словами, ця робота включала фоноскопічну та портретну експертизи. За їх результатами слідство отримало позитивний висновок відносно підозр Лусваргі.

“На даний час нами повністю зібрано доказову базу, якої, на мою думку, буде більш ніж достатньо для обвинувального вироку в суді”, – переконаний процесуальний керівник.

“Так, у нас є висновки експертів. Також нами допитано учасників антитерористичної операції, які в той час брали участь у захисті нашої держави на окупованих територіях. Свідчення цих бійців, безперечно, будуть вагомим доказом у суді. Крім того, в нас є результати проведених негласних розшукових дій тощо”, – розповів Ігор Вовк.




Визнає себе винним, отримав листа

rafael-lusvargiВрешті-решт, каже прокурор, і сам підозрюваний повністю визнає себе винним в інкримінованих йому злочинах та дає свідчення.

“За час проведення досудового розслідування підозрюваний Рафаел Лусваргі жодного разу не скаржився на незаконні дії слідства чи прокуратури, жорстоке поводження з ним, психологічний тиск тощо.
Важливо зазначити, що всі слідчі та розшукові дії нами проводились виключно за участю захисника та дипломованого перекладача, якому письмово повідомлено про відповідальність за завідомо неправдивий переклад”, – наголошує прокурор.

Також Ігор Вовк розповів, що офіційні дипломатичні представники Федеративної Республіки Бразилії в Україні на початку листопада повторно відвідали підозрюваного.

“Наскільки мені відомо, дипломати зачитували лист з його батьківщини від родичів та показували фотокартки дітей”, – ділиться прокурор.

Прокурор проситиме “зазомбованому” максимального покарання

Ігор Вовк поділився також особистими висновками щодо Лусваргі: “На жаль, Бразилець хоч і визнає свою вину у вчиненні злочинів, в яких підозрюється, але, на мою суб’єктивну думку, робить це лише з метою уникнення максимальної міри покарання та його максимального пом’якшення.
Думаю, він все одно не усвідомлює, що вчинив тяжкі та особливо тяжкі злочини на території України. Не вважає себе винним, і жодним чином його не гризе совість”.

“Скажу навіть більше. При спілкуванні з ним мені здалося, що Бразилець на 100% впевнений у своїй правоті, навіть після всього пережитого, побаченого, обдуманого. Тепер уявіть собі, наскільки цій людині промили мізки, наскільки вона є «зомбованою». Наскільки чоловік вірить у так званий «руський мир», що кидає сім’ю з дітьми в Бразилії та їде за тисячі кілометрів у чужу країну вбивати громадян іншої держави, нищити українську землю. Це ж яку роботу проводять окупанти, що б залучати отаких людей до війни на сході України”, – емоційно говорить прокурор.

Процесуальний керівник нагадує, що Лусваргі – сам колишній поліцейський – переслідувався в Бразилії за участь у масових заворушеннях та брав участь у конфліктах “у всіх гарячих точках”.

“Можу з упевненістю сказати, що він однозначно заслуговує на максимальне покарання та понесе відповідальність за вчинені злочини. Принаймні я прикладу для цього всі можливі зусилля”, – підкреслює Ігор Вовк.

На запитання про конкретний термін передачі справи до суду він відповідає: “Думаю, це буде в 20-х числах січня”.

lusvargi-grad

Читайте також:
Бразильський найманець “ДНР” арештований на два місяці і вже пішов на співпрацю з СБУ
(інформація станом на жовтень)

Нагадаємо, бразильський легіонер терористичних організацій “ДНР/ЛНР” Рафаел Лусваргі був затриманий по прибуттю літаком у столицю України з Бразилії 6 жовтня 2016 року.
В лавах бойовиків на Сході України він воював з 2014 року, повідомляв про це в соцмережах та інтерв’ю російським ЗМІ. Був поранений.

Новинарня” вирахувала його перша:
Бразилець Рафаел Лусваргі: воював за “ДНР” і Росію від Дубліна до Сіетла,
затриманий у “Борисполі”

“Восени 2014 року 32-річний професійний вбивця прибув на тимчасово окуповані території України та приєднався до бандформування «Вікінг». Брав участь у бойових діях у районі Вергулівки, Первомайського, Горлівки, Старобешевого, Дебальцевого, Донецького аеропорту”, – інформувала СБУ після затримання.

За деякими даними, оперативники СБУ виманили Лусваргі з бразильських “канікул” до Києва, обманом від імені третіх осіб, спокусивши роботою в галузі безпеки морських перевезень в “проросійській” Одесі.
Компанія “Омега”, яка запросила його на роботу, оплатила терористові квиток в один кінець в Україну.

Читайте розслідування “Новинарні“:
12 найманців з-за океану. Портрети бразильських терористів на Донбасі

У Британії вперше судять найманця за участь у війні на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна