Екс-віце-командувач НАТО в Європі написав книгу про те, що Росія в 2017-му окупує Україну й Балтію за кілька годин

Richard Shirreff

Richard Shirreff

Колишній заступник головнокомандувача військ НАТО в Європі генерал Річард Ширрефф (Richard Shirreff) опублікував книгу “2017. Війна з Росією: термінове попередження”, у якій припускає, що відкрите збройне протистояння з Російською Федерацією ближчим часом цілком реальне, і Кремлю до снаги за лічені години захопити половину України та країни Балтії.
Про це пише “Новинарня” з посиланням на “Голос Америки”.

Сер Александр Річард Девід Ширрефф (нар. 1955 р.) – британський військовий, генерал, був заступником головнокомандувача НАТО в Європі з березня 2011-го до березня 2014 року, коли Росія окупувала Крим. До 2011 року він був командиром Об’єднаного корпусу швидкого реагування НАТО.
Після звільнення з військової служби Ширефф є членом консультативної ради неприбуткової організації Genderforce, що займається запобіганням сексуального та гендерного насильства в конфліктних і постконфліктних ситуаціях.

Книга Ширреффа визначається як “застереження”, згідно з підзаголовком.

На переконання генерала, Північноатлантичний альянс і Кремль близькі до війни. У своїй книзі Ширрефф пише, що НАТО виявиться нездатним швидко реагувати на блискавичні дії Росії, а Москва може поставити світ перед загрозою ядерної війни.

Ширрефф пише свою книгу в дусі популярного бойовика, наповненого типовими героями і військовим жаргоном. Але він наполягає на своїй точці зору.
Він зазначає в передмові: “Це не вигадка як така. Це пророцтво на основі фактів, дуже тісно змодельоване за зразком того, що я знаю, ґрунтуючись на моєму становищі як військового інсайдера на найвищому і найбільш поінформованому рівні”.

Книга починається з російського вторгнення в Україну. Російська армія мчить на захід від Донецької і Луганської областей до Кримського півострова, вже захопленого Росією в 2014 році.
Загарбання половини України займає три дні. Оскільки Україна не є членом НАТО, це не викликає ніякої відповіді Альянсу.
Через кілька годин, поки в НАТО сперечаються про те, хто втратив Україну, Росія вже окуповує країни Балтії.

Ширрефф має знати про те, що він говорить, пише журналіст Роберт Коттрелл на сторінках видання The New York Review of Books.

“Хотілося б сказати, що «2017» – це сенсаційна нісенітниця, – каже Коттрелл. – Але я вважаю першу половину книги, аж до і включно з успішним вторгнення Росії, цілком реалістичною, і я впевнений, що росіяни теж так думають”.

Цей реалізм поширюється і на оцінку Ширреффа мотивації Росії для нападу на балтійські країни, котра, як правило, зводяться до відомих фактів, що також служать для пояснення останніх вторгнень Росії в Україну, в тому числі анексії Криму, стверджує Коттрелл.

Читайте також:
Держтелерадіо висунуло роман Лойка “Аеропорт” на Шевченківську премію

ЕКСКЛЮЗИВ ДЛЯ СУДУ.
Bellingcat надав докази 149 обстрілів російської “арти” через кордон України влітку-2014

Топ-7 книжок про війну, які варто прочитати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна