Президент Молдови зняв прапор ЄС і змінив мову

 

Після вступу Ігоря Додона на посаду президента Молдови з резиденції глави держави прибрали прапор Європейського Союзу.
На це звернули увагу місцеві журналісти, які в понеділок, 26 грудня, прийшли на перший брифінг президента, що представив команду своїх радників.

Якщо раніше ліворуч висів прапор Республіки Молдова, а праворуч – прапор Євросоюзу, то тепер залишився тільки молдавський прапор.

Крім того, на вихідні було внесено зміни до сайту президента РМ, який ведеться трьома мовами. Версії англійською і російською мовами залишилися незмінними, натомість версія румунською мовою (RO) змінена на версію молдавською мовою (MD).

Прес-секретар Додона Іван Чебан заявив журналістам, що “президент поважає Конституцію і закликає всіх наслідувати цей приклад”.

Згідно з Конституцією Молдови, “державною мовою в Молдові є молдавська мова на основі латинської графіки” (ст. 13). Водночас, згідно з рішенням Конституційного суду 2013 року, назву мови визнано як “румунська мова”. КС пояснив це тим, що в Декларації про незалежність Молдови, яка є складовою частиною Конституції, мова називається румунською.
Молдавська мова на кирилиці була перекладена на латинську графіку 1989 року. Після проголошення незалежності Молдови вона стала викладатися в навчальних закладах як “румунська”. Прихильники різних назв мови визнають, що між молдавською і румунською не існує різниці.

Як інформувала “Новинарня“, проросійський кандидат, висуванець Соціалістичної партії Молдови Ігор Додон був обраний на посаду президента 13 листопада. Своїми основними завданнями на посаді глави держави він проголосив зміцнення державності і нейтралітету, захист православ’я і молдавської ідентичності, а також інтеграцію з Придністров’ям.
На інавгурації він заявив про намір розвивати відносини як із Росією, так і з ЄС, але перший візит анонсував до Москви.
Також Додон визнає приналежність Криму Росії.

Читайте також:
Інавгурація Додона: новий президент Молдови – за багатовекторність і єдання з ПМР

Проросійський Додон – очікуваний президент Молдови: ризики геополітичного розвороту сусідів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна