МЗС України запросило посла Ізраїлю для пояснень щодо резолюції ГА ООН

 

Міністерство закордонних справ України провело зустріч із послом Ізраїлю щодо голосування України в ООН за резолюцію про окуповані палестинські території.

“Сьогодні, 26 грудня, був запрошений посол держави Ізраїль в Україні в МЗС з метою обговорення подальшого розвитку наших відносин, що склалася після прийняття РБ ООН резолюції 2334 про становище на Близькому Сході. З нашого боку було висловлено розчарування з приводу певної емоційної реакції ізраїльської сторони на результати голосування в Нью-Йорку. Ще раз було надано роз’яснення щодо мотивів, які зумовили позицію делегації України в підтримку цього проекту”, – розповіла речниця МЗС Мар’яна Беца в ефірі каналу “112”.

За її словами, посол уже відвідав відомство, і до його відома була доведена позиція України. Також обговорили відкладений візит до Ізраїлю прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

“Детально обговорювали, але я думаю, в будь-якому випадку цей візит відбудеться”, – заявила Беца.

 

“Я б хотіла підкреслити, що якщо відкинути емоції, подивитися виключно з точки зору міжнародного права – наша позиція є абсолютно послідовною і збалансованою щодо ізраїльсько-палестинського конфлікту. Ми виступаємо за мирне співіснування двох незалежних держав та врегулювання конфлікту має відбуватися виключно мирними засобами… Ключовим принципом нашого голосування було основи в принципі міжнародного права, основним елементом якого є принцип територіальної цілісності держави”, – зазначила речниця МЗС.

Пані Беца також висловила сподівання, що “така емоційна дискусія” не завадить традиційним дружнім українсько-ізраїльським відносинам, які завжди були засновані на взаємній повазі і спільності інтересів.

Читайте також:
Посол України в ООН пояснив, чому голосував проти ізраїльської окупації

Як повідомляла “Новинарня“, 23 грудня Рада Безпеки ООН вперше ухвалила резолюцію з вимогою до Ізраїлю припинити будівництво поселень на окупованих палестинських територіях.
У резолюції наголошується, що політика Ізраїлю із будівництва поселень на Західному березі річки Йордан та будівництва в Східному Єрусалимі є порушенням міжнародного права та перешкоджає ізраїльсько-палестинському врегулюванню.

З 15 членів Ради Безпеки ООН 14, включно з Україною, проголосували за резолюцію, і лише США утрималися, але при цьому не скористалися своїм правом вето, як робили раніше.

Ізраїльська сторона різко негативно відреагувала на результати голосування. Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу оголосив про скасування офіційного візиту свого українського колеги Володимира Гройсмана до Ізраїлю, візитів представників інших країн, що голосували “за”, та викликав їх послів.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна