Міфічне “взяття” Новолуганського: війна не з сепарами, а з контрабандою

 

Родіон Шовкошитний
волонтер, колишній член зведеної мобільної групи, що бореться з контрабандою в зоні АТО

(FB)

Поясню про Новолуганське, бо те, що написало в офіційному прес-релізі Міністерство оборони – відбірна нісенітниця.

За всіма документами Антитерористичного центру, Новолуганське значилося територією, яку контролюють сили АТО. Не “сірою зоною”, якою воно було по факту більше року, а нашою територією.

Насправді ж Новолуганське до вчорашнього дня було територією між нульовими блокпостами ЗСУ та сепарів.

Жовтий - останній блок-пост сил АТО. Червоний - опорний пункт та блок-пост терористів. Між ними - сіра зона. Саме в ній і знаходиться Новолуганське. Воно не контролюється ані нами, ані окупантами. По черзі туди інколи забігають і ті, і інші. Це - найбільша діра по "контрабасу", яка наразі є в ОРДЛО. Зараз вже почали ходити незаконні вантажи в обидві сторони. За наявною інформацію, в день цим маршрутом проходять з вантажами більше 100 легкових машин, більше 50 грузових (від "газелєк" до 10-тонників). Великі вантажівки зазвичай напряму йдуть в ОРДЛО, без перевалки. Малі скидають в Новолуганці на перевалках, і повертаються в Бахмут чи логістичний центр за наступним вантажем. Чорна цятка - відстійник, який зображено на фотографії в попередньому дописі (https://www.facebook.com/rodion.shovkoshytnyi/posts/1388276337883987?notif_t=like&notif_id=1481479722134568). БАС – це свинокомплекс бахмутського аграрного союзу. Який також знаходиться в "сірій зоні". Зі сторони України туди завозять комбікорм для свиней. Вже вигодованих свиней везуть на Горлівку, бо в середньому в ОРДЛО все втричі дорожче. Везуть великими вантажівками. Маршрут: Бахмут - "Смітник" - Весела Долина - Т-образне перехрестя в Зайцево - Кодема - Семигір'я - "31 блок-пост" на переїзді - жовта цятка зі скрину - Новолуганка - Горлівка. Саме на цей шлях і сусідні намагається потрапити всяке атошне лайно. Контролював шлях тривалий час бахмутський МАП СБУ (київська управа). З вересня там розклади трохи змінились. Місцеві СБУ з донецького управління, менти, фіскали, та Туман з 54-ки.

Пояснення Родіона Шовкошитного щодо карти
Жовтий – останній блокпост сил АТО (станом до 23.12.2016). Червоний – опорний пункт та блокпост терористів. Між ними – “сіра зона”. Саме в ній і знаходилося Новолуганське, найбільша діра по “контрабасу”, яка наразі є в ОРДЛО…
Чорна цятка – відстійник. БАС – це свинокомплекс Бахмутського аграрного союзу. Який також перебував у “сірій зоні”. Зі сторони України туди завозять комбікорм для свиней. Вже вигодованих свиней великими вантажівками везуть на Горлівку, бо в ОРДЛО все значно дорожче.
Маршрут: Бахмут – “Мусорка” – Весела Долина – Т-подібне перехрестя в Зайцевому – Кодема – Семигір’я – 31 блокпост на переїзді – жовта цятка зі скріну – Новолуганка – Горлівка. Саме на цей шлях і сусідні намагається потрапити всяке АТОшне лайно. Контролював шлях тривалий час бахмутський МАП СБУ (київська управа). З вересня там розклади трохи змінились: місцеве СБУ з донецького управління, менти, фіскали, “Туман” з 54-ки

Редакція 415-го наказу (тимчасового порядку), який регулює весь рух товарів в зоні проведення АТО, виписана таким чином, що будь-який підприємець може завозити будь-який вантаж у будь-який прифронтовий населений пункт, який контролює Україна.

Тобто в цьому селищі було штучно створено “дірку”  таку ситуацію, за якою каравани [контрабанди] (а це, за найскромнішими підрахунками, 150 вантажів на день) заходили в село цілком легально.

В самому ж селі не було жодного блокпосту, тож далі вантажівки безперешкодно або перевантажувалися, або напряму йшли в Горловку. Це і є АТОшний “контрабас” за сприяння АТЦ.

В таку “діру” попхалися безліч контрнабандистів з сусідніх районів, купа азербайджанців, місцеві мешканці, типу переселенці. Контролювали й забезпечували прохід різні ротації київських УСБУ, “Гоцмани” (“Дніпро-1”), “Тумани” (54-та бригада), опери “Фантому” (ДФСУ) тощо.

Що сталося вчора.

Учора в Новолуганку (Новолуганське), яка за паперами була під контролем ЗСУ, зайшли… Збройні сили України.

Її не захоплювали, не штурмували, не брали. В неї нарешті зайшли, поставили блокпости, яких там не було, розмістилися. Все.
Тому тут не може бути жодних претензій від ОБСЄ чи ще когось.

Наказ на вхід батальйону в село був відданий в тому числі через те, що 3 бат 54 омбр дозволив, і деякі його бійці безпосередньо брали участь у створенні ледь не рекордного за масштабами та нахабством контрабандного руху товарів.

Що тепер буде з контрабандними караванами.

Тепер м’яч на половині поля “Донбасу” (батальйон ЗСУ). Це час випробування мідними трубами.

Каравани, як і раніше, мають легальне право на в’їзд до Новолуганки, за умови наявності необхідних документів.
Фіскалам тепер доведеться перевірити всіх підприємців села. Там можна суттєво штрафами по ст. 164 наповнити бюджет, ну або свою кишеню.

А от пройти наш “нуль”, який тепер на виїзді з села в сторону Гольми (смт Гольмівський під Горлівкою) – ось де тепер головна проблема, яку й будуть намагатися вирішити контрабандисти.

novoluganske-golmivskiy

До керівництва батальйону “Донбас” ходитимуть (якщо вже не пішли) і пропонуватимуть величезні суми.

Відстійник контрабанди в селищі Новолуганське. Фото: Родіон Шовкошитний

Відстійник контрабанди в селищі Новолуганське.
Фото: Родіон Шовкошитний

Якщо хлопці займуть принципову позицію й відмовлять – отримають обстріли позицій та локальну війну з “сепарами”. Якщо знайдуть привід стати гівном у країні, в якій жопа – буде тихо і мирно.

Тому, коли прес-служба МО повідомляє, що нарешті тепер зможуть “нагодувати місцевих мешканців”, ледь не кожен з яких здавав свій двір в оренду під відстійник [контрабанди], що батальйон зайшов на прохання цих самих мешканців, які човниками перетягували із села товар на Горлівку, – вона або бреше, або не володіє ситуацією (що ще гірше, насправді).

Зараз місцеві незадоволені, бо безперешкодний рух на Горлівку тепер неможливий. Раніше вони ненавиділи лише фіскалів з переїзду, тепер головна перепона – блокпост на виїзді з села.

Переважна більшість мешканців Новолуганки налаштована не за Україну (так часто буває в прифронтових селах, які контролюються ЗСУ).

Власне, от і все.

Читайте також:
В зоні АТО встановилася обіцяна тиша.
Перед тим наші увійшли в Новолуганське




Павуки в банці “ЛНР”: окопна війна погано позначається
на довголітті окупантів-контрабандистів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна