Потерпілі в справі розгону Євромайдану третій тиждень утримують зал Шевченківського райсуду. Будуть і на свята

 

Третій тиждень поспіль потерпілі у справі розгону Євромайдану 30 листопада живуть у залі №6 Шевченківського районного суду Києва. Вони називають це безстроковою акцією “Покарати винних” і готові зустрічати в суді Новий рік, очікуючи наступного засідання в процесі, який гальмує.

За три тижні вони облаштували побут, встановили “йолку”, визначили коменданта, розписали чергові групи, повідомляє “Новинарня” з посиланням на “Громадське ТБ”.

“За суддівським столом зі своїми лептопами працюють Андрій Глембоцький та Віталій Кузьменко. Обидва – потерпілі у справі розгону Євромайдану 30-го листопада 2013 року. Вони та ще більше десятка людей ночують тут вже третій тиждень. Нічні зміни чергуються”, – розповідає журналістка Олександра Чернова.

30 листопада цього року – у третю річницю розгону засідання так і не відбулося. У суді не з’явилися двоє підозрюваних екс-“беркутівців” та прокурори. Загалом обвинувачених у цій справі четверо — Андрій Дидюк, Микола Тягнирядно, Євген Антонов та Юрій Шевченко.

Суддя Олена Мєлєшак вийшла, не оголосивши дати наступного засідання. Потерпілі лишилися у залі.

“Останньою краплею для постраждалих стала поведінка судді Мелешак 30 листопада, колишньої голови Шевченківського суду, яка причетна до фабрикування справ проти “Автомайдану”, – коментує відомий волонтер Роман Сініцин. – Ця суддя, яка була переведена у Київ з Авдіївки за Януковича, вже другий рік тягне час, розвалює і гальмує справу, не бажає розглядати питання зміни запобіжного заходу “беркутам”, що не з’являються у суд. Вкупі з дивною поведінкою з боку прокуратури і переформатуванням Департаменту спецрозслідувань (за три роки відсутня навіть схема злочину, зараз над справою зараз працює лише один слідчий і т.д.)”.

Віталій – один з активних учасників акції. Він аспірант історичного факультету Київського університету Грінченка, викладає в коледжі “захист Вітчизни”. У ніч на 30 листопада 2013-го він отримав перелам руки та черепно-мозкову травму. Влітку 2014-го добровільно пішов воювати. За час, доки триває судовий процес, Віталій встиг відслужити у армійській розвідці на маріупольському напрямку в повернутися у Київ.

“У Генпрокуратурі справ стає усе більше і вони збираються у снігову кулю. Але це не може тривати вічно, — каже Віталій. — Спочатку були спроби витіснити нас із приміщення, погрожували кримінальною відповідальністю, приїжджали з керівництва Шевченківського райвідділку поліції, голова суду навіть писав заяву. Але на сьогодні жодних питань від поліції та представників суду ми не маємо”.

Ярослав Каземірович. Фото: Громадське

Ярослав Радонь. Фото: Громадське

Чоловіка у камуфляжі, шкіряних берцях та тільнику звати Ярослав Радонь. Каже, що військовий волонтер, показує медаль і білий хрестик, який лишився з часів Майдану.

За його словами, він також отримав травми у ту ніч. Студенти на Майдані називали його Шефом, за організаційні здібності. Зараз Ярослав Казимирович “комендант” у залі суду, стежить за порядком та поповненням запасів.

У залі присутні й особи, що не є потерпілими у справі, а входять до “групи підтримки” – як Поліна Тупченко.

У залі тепло, кожен має свій спальник. У Шефа місце біля підвіконня. Інші активісти ночують на місцях прокурора й адвокатів.

Зазначається, що прибиральниці до протестувальників уже звикли, дають ганчірку й швабру.

До чергового засідання у “справі 30 листопада” учасники акції прибрали в приміщенні, надавши зал №6 для суду.

На засідання прийшли всі обвинувачені, п’ятеро прокурорів, більше десятка телеканалів.

Суд відхилив заяву на відвід прокурорів та переніс розгляд клопотання щодо зміни запобіжного заходу для Євгена Антонова та Андрія Дидюка на 11 січня.

Але потерпілі не налаштовані до того часу покидати зал №6.

“Мабуть, у нашій країні треба оселитися у суді, щоб зрушити справу з місця”, — каже Віталій.

Читайте про початок акції:
Залу Шевченівського райсуду другу добу утримують потерпілі від розгону Євромайдану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна