Третина українців досі прагне відновлення СРСР, – соціологія

 

65,3% громадян України не прагнуть відновлення Радянського Союзу, а 34,5% – хотіли б цього.
Про це свідчить опитування соціологічної служби Центру Разумкова, проведене з 18 до 23 листопада, повідомляє прес-служба центру.

При цьому 12,8% хочуть відновлення СРСР беззастережно, а ще 21,7% симпатиків того устрою розуміють, що це нереально в сучасних умовах.

Ті, хто не прагне відновлення Радянського Союзу, становлять більшість опитаних у всіх регіонах (від 51% у східному регіоні до 87% – у західному).

Установки певною мірою корелюються з віком, освітою та співвіднесенням себе етнічно з тією чи іншою спільнотою.

Серед тих, хто вважає себе етнічно українцями, не прагнуть відновлення Радянського Союзу 69%, а серед етнічних росіян – лише 39%.

Серед респондентів віком до 29 років не прагнуть відновлення Радянського Союзу 83%, а серед тих, кому 60 років і більше, – лише 44%.

Крім того, чим вищим є освітній рівень респондентів, тим частіше вони відповідають, що не прагнуть відновлення СРСР: від 55% серед тих, хто має незакінчену середню освіту, до 71% – серед тих, хто має вищу освіту.

Ті, хто прагне відновлення Радянського Союзу, найчастіше обґрунтовують це тим, що за часів СРСР були впевненість у завтрашньому дні (70%), високий рівень соцгарантій (64%), безоплатна вища освіта (58%), не було безробіття (55%), матеріальний рівень життя відчувався достатнім (53%), люди відчували гордість за велику державу (50%), людей тішила стабільність і відсутність збройних конфліктів (46%).

 
 

Дослідження проведене в листопаді в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2015 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%, передає “Українська правда”.

Читайте також:
Ірина Геращенко: Як добре, що він помер

Більше половини росіян хотіли б відродження СРСР

Половина українців досі вважають росіян братнім народом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна