Посол Німеччини розповів, за яких умов ОРДЛО отримають спеціальний статус

 

Місцеві вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей мають відбутися під контролем і за сприяння ОБСЄ, лише після цього ці території можуть отримати “спеціальний статус”.

Про це заявив посол Німеччини в Україні Ернст Райхель, пояснюючи так звану “формулу Штайнмаєра”, передає Радіо Свобода.

“Ця формула, яка є предметом дискусії, передбачає, що місцеві вибори відбудуться під контролем і за сприяння ОБСЄ. Потім ОБСЄ має підтвердити, що вибори відповідали міжнародним стандартам. Якщо ОБСЄ це підтвердить, тоді набуває чинності законодавство про «спеціальний статус». Якщо ні – в такому разі, не набуде, для цієї території не буде ніякого «спеціального статусу»”, – зазначив Райхель.

Він ще раз наголосив, що позиція західних лідерів незмінна: Крим і Донбас – це територія України, але зараз йде пошук рішення, як Україні відновити контроль над усією її територією.

Райхель додав, що залишається актуальним питання послідовності кроків у реалізації Мінських домовленостей.

“Важливим є питання послідовності кроків. Тут теж триває дискусія. Не погоджено – і навряд чи буде погоджено – що Україна відновлює контроль [над кордоном], і тільки потім відбуваються вибори”, – заявив посол.

Як повідомляла “Новинарня“, в ніч на 20 жовтня у Берліні відбулися переговори нормандської четвірки: канцлера ФРН Ангели Меркель, президента Франції Франсуа Олланда, президента України Петра Порошенка і президента РФ Володимира Путіна.

У ході зустрічі лідери країн домовилися розробити “дорожню карту”, яка стане основним документом з імплементації усіх Мінських угод – від 5 та 19 вересня 2014 року і від 12 лютого 2015 року.

Після зустрічі канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що першим є старт процесу виборів, і тільки після цього можна буде говорити про озброєну місію ОБСЄ.

Читайте також:
Половина українців – проти особливого статусу Донбасу й виборів в ОРДЛО, – соціологія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна