Польський “майдан”: протестувальників відтіснили, паркан поставили, журналістів пускатимуть

zagorozha-pered-polskim-seymom-19-grudnya-2016

У ніч на 20 грудня у Варшаві, на вулиці Вєйській перед Сеймом Польщі, встановили спеціальну тимчасову огорожу. Групу протестувальників – “Громадяни Республіки Польща” та “Громадяни солідарні в акції” – поліція приблизно о 4:00 відтіснила на іншу сторону вулиці. Щодо десяти осіб правоохоронці застосували силу, повідомляє “Новинарня” з посиланням на Польське радіо.

З 10:00 за Варшавою до парламенту впускають журналістів у зв’язку з засіданням Сенату, що розпочнеться об 11:00 за місцевим часом.

У варшавській поліції повідомили, що її співробітники діяли на прохання охорони парламенту, яка інформувала, що демонстранти блокують можливість виїзду з Сейму, створюючи загрозу для осіб, котрі входять до парламенту. Крім того, “в забороненому місці була встановлена вулична піч”.

“Правоохоронці прийняли рішення про зупинку стихійного зібрання з міркувань безпеки, інформуючи про це демонстрантів”, – сказано в повідомленні.

Опозиція обіцяє продовжувати протести.

Нагадаємо, минулого тижня правляча партія Польщі “Право і Справедливість” заявила про намір створити при Сеймі РП Медійний центр, який стане ключовим місцем взаємодії політиків і журналістів. Влада планує обмежити журналістам доступ до будівлі Сейму лише першим поверхом.
Журналісти, опозиційні політики і представники організації “Комітет захисту демократії” протестували і в Сеймі, і на вулицях Варшави. У зв’язку з протестами в суботу маршал Сейму заборонив журналістам доступ до парламенту.

У ніч на суботу під будівлею Сейму зібралися понад дві тисячі протестувальників, які заблокували виходи з будівлі. Однак поліція їх відтіснила, і депутати правлячої партії змогли залишити Сейм.
Перед тим провладна більшість, з огляду на заблоковану президію, голосувала за бюджет в іншому приміщенні підняттям рук.

Президент Польщі Анджей Дуда зустрівся з лідером опозиційної “Громадянської платформи” Гжегожем Схетиною, який заявив, що маршалок польського Сейму Марек Кухцінський має піти у відставку.

Вуличні протести через обмеження свободи медіа в Польщі враховують також інші попередні кроки влади (в особі партії “ПіС”) на звуження демократичних норм у країні.

Читайте також:
У Польщі протестувальники блокували будівлю Сейму, де більшість “вручну” ухвалила бюджет

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна