ГПУ передала до суду справу Єжеля: він стане першим міністром Януковича, якого судитимуть заочно

 

Прокуратура передала до суду справу щодо колишнього міністра оборони Михайла Єжеля, якого підозрюють у зложиванні службовим становищем. Про це повідомив у “Фейсбуці” генеральний прокурор Юрій Луценко.

Він також наголосив, що це буде перший заочний процес над міністром часів президентства Віктора Януковича.

“Головною військовою прокуратурою ГПУ закінчено спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього міністра оборони України Михайла Єжеля у зловживанні службовими обов’язками та заподіянні державі збитків на суму понад 42,9 млн. грн.“, – написав Луценко.

За його словами, обвинувальний акт було складено прокурором 9 грудня і направлено в Солом’янський суд Києва “для здійснення заочного засудження”.

Як повідомляла “Новинарня“, у серпні Печерський райсуд Києва надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою щодо екс-міністра оборони Єжеля.

Згідно з інформацією, він умисно, в інтересах третіх осіб, упродовж 2011 – 2012 років видав чотири окремі доручення, за якими оплата комунальних послуг, спожитих суб’єктами господарювання, була здійснена за рахунок бюджету без подальшої компенсації (суб’єкти підприємницької діяльності були задіяні у наданні послуги з харчування особового складу Збройних Сил України).

Стаття, за якою підозрюють Єжеля, передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 6 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до 3 років, зі штрафом від 500 до 1 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Михайло Єжель очолював Міністерство оборони з 11 березня 2010 по 8 лютого 2012 року, за президентства Віктора Януковича.

У квітні 2013 року Янукович призначив його послом у Білорусі.

В 2015 році президент Петро Порошенко відкликав Єжеля з посади посла у Мінську.

У Генпрокуратурі повідомляли, що розшукують Єжеля як підозрюваного у справі про розтрату державних грошей, але він втік у Білорусь.

У квітні 2015 року білоруська прокуратура відмовилася відповідати на запит ГПУ щодо того, чи справді Єжель лікується у Мінську.

Згодом Єжель повідомив, що разом із сім’єю живе в Білорусі й повернеться в Україну лише за умови, що йому гарантують безпеку і знімуть із нього обвинувачення.

Читайте також:
Луценко: Суд про держзраду Януковича може стартувати на початку 2017 року, або й раніше

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна