“Держава гарантує недоторканність грошей. Потім банк продадуть”. Заяви влади з приводу націоналізації “Привату”

 

Керівники держави, уряду та фінансової системи України вранці, 19 грудня, зробили заяви що ухваленого напередодні рішення націоналізувати “Приватбанк” – найбільший банк країни з майже 20 млн. клієнтів.

“Попри те, що йдеться про приватну банківську установу, ці рішення не є чиєюсь приватною справою. Вони безпосередньо стосуються приблизно половини дорослого населення України – фізичних осіб, які є його клієнтами. Рівно як і понад 50 відсотків усіх юридичних осіб, зареєстрованих в Україні”, – сказав президент Петро Порошенко.

“Опосередковано від стану справ в цьому банку залежить вся фінансово-економічна ситуація в країні – настільки він великий, чи, як кажуть фахівці, системний.
Через це його не можна помістити в прокрустове ложе стандартних технологій оздоровлення банків. Саме тому ми вдаємося до безпрецедентного рішення – його переходу в cтопроцентну державну власність”, – наголосив глава держави.

“Держава бере на себе відповідальність і гарантує клієнтам «Приватбанку» недоторканість і цілісність їхніх грошей”, – заявив він.

Порошенко додав, що для посилення захисту вкладників “Приватбанку” подав до Верховної Ради невідкладний законопроект, який надає додаткові гарантії вкладів громадян у цій фінустанові.
“Вони будуть такі ж самі, як для «Ощадбанку» – як для банку, що на сто відсотків належить державі”, – повідомив президент.

Читайте також:
Кабмін прийняв рішення про перехід “Приватбанку” в повну державну власність

Рішенням про націоналізацію “Приват,анку” було захищено 20 мільйонів клієнтів банку та фінансова стабільність України. Про це у спеціальному зверненні у зв’язку з націоналізацією фінустанови заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Він зазначив, що рішення про націоналізацію покликане забезпечити стабільність банківської системи і захистити гроші клієнтів.

Глава уряду нагадав, що в “Приватбанку” отримують виплати понад 3 мільйони пенсіонерів, 500 тисяч студентів, 1 млн. 600 тис. соціально незахищених громадян.

“Ми захистили 20 млн клієнтів банку та фінансову стабільність нашої держави”, – підкреслив Гройсман.

Читайте також:
Лещенко вважає націоналізацію “Приватбанку” наслідком перемоги Трампа

Клієнти “Приватбанку” не матимуть проблем із доступом до своїх коштів. Зарплати, пенсії, стипендії, які проходять через цей банк, будуть надходити справно.
У цьому запевнили міністр фінансів Олександр Данилюк та голова Національного банку Валерія Гонтарєва на спільній ранковій прес-конференції.

За словами міністра, “завдяки передачі у державну власність банк продовжує працювати”

“Це дозволяє вкладникам мати безперервний доступ до своїх грошей. Із процедурних причини тимчасово на один день буде призупинено обслуговування клієнтів – юридичних осіб. Але вже вживаються кроки, щоб це мало мінімальний вплив на їхній бізнес. Інших обмежень для клієнтів зараз не передбачено і не відбувається”, – сказав Данилюк.

“Клієнти матимуть вільний доступ до своїх поточних рахунків та депозитів, банкомати те термінали “Приватбанку”, а також інших банків, продовжують працювати та приймати картки, а розрахунки і надалі проводяться”, – запевнив міністр.

За його словами, уряд виділяє гроші в необхідному розмірі, щоб стабілізувати банк – “для цього у бюджеті передбачені кошти”, і “бюджет залишається збалансованим”.

Також Олександр Данилюк заявив про намір державної влади згодом продати націоналізований “Приватбанк”.

“Після переходу цього банку в державну власність доля державних банків у банківському секторі є досить значною. У планах держави не є бути власником такої великої частки на банківському секторі.
Тому після того, як банк стабілізується повністю, почне реалізовувати стратегічний план, держава планує цей банк продати. І це створить нормальні конкурентні умови на ринку. Продати за прозорими умовами”, – підкреслив міністр фінансів.

Міністр також повідомив, що ліквідація дефіциту “Приватбанку” відбудеться в кілька етапів, спершу Мінфін випустить облігації на суму 43 мільярди гривень.

“Важливо, щоб власники самі звернулися до уряду з проханням увійти до капіталу банку, а також взяли на себе зобов’язання щодо сприяння спокійній передачі банку у державну власність, а також зобов’язання стосовно реструктуризації портфелю уже після переходу банку в державну власність, що компенсує витрати державі, понесені під час переходу банку у державну власність”, – сказав Данилюк.

Національний банк заперечує можливе зростання цін і девальвацію гривні в результаті націоналізації “Приватбанку”, повідомила у свою чергу голова НБУ Валерія Гонтарєва.

“Ні на інфляцію, ні на курс гривні це не матиме ніякого впливу”, – сказала вона.

Глава центробанку зазначила, що обсяг резервів НБУ становить 15,5 млрд. доларів, чого достатньо для згладжування коливань курсу гривні.

Читайте також:
Дубілет: Що надалі буде з Приватбанком

Радник міністра соціальної політики, голова Всеукраїнського центру допомоги учасникам АТО Олексій Ліпіріді після заяв влади зробив тестовий переказ у платіжній системі “Приват24” і пересвідчився, що вона працює без збоїв:

Як відомо, увечері в неділю, 18 грудня Національний банк відніс “Приватбанк” до неплатоспроможних, а Кабінет міністрів та РНБО підтримали ініціативу про перехід цього банку у повну державну власність.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна