У Польщі протестувальники блокували будівлю Сейму, де більшість “вручну” ухвалила бюджет

 

У ніч на суботу, з 16 на 17 грудня, кілька тисяч протестувальників заблокували будівлю Сейму Польщі – після того як депутати правлячої партії проголосували руками за бюджет 2017 року поза залом для голосування.

Як повідомляють польські ЗМІ, у п’ятницю в Польщі “страйкували” журналісти, які відмовилися розповідати про роботу політиків через наміри влади обмежити доступ представників мас-медіа до парламенту.

В канцелярії Сейму переконують, що навпаки, хочуть полегшити роботу журналістів, створивши для них сучасний медіа-центр і телестудію. Проте цей медіа-центр буде розміщено не в головному будинку парламенту, де відбуваються засідання Сейму і є можливість поспілкуватися з депутатами в кулуарах, а в іншій будівлі.

Протестуючи проти запровадження таких обмежень, опозиційний депутат Міхал Щерба під час засідання Сейму вийшов на трибуну з плакатом “Вільні медіа в Сеймі”. Спікер Марек Кухцінський кілька разів закликав його до порядку і вимагав покинути трибуну, а коли Щерба не підкорився, видалив його із сесійної зали.

Представники опозиційних фракцій, протестуючи проти виключення Щерби із засідання та проти обмежень роботи журналістів, заблокували трибуну. Це унеможливило голосування за бюджет на 2017 рік.

Оскільки згадане пленарне засідання було останнім у цьому році, представники правлячої партії “Право і справедливість” вирішили будь-що ухвалити державний кошторис.

Після кількагодинної перерви вони зібралися в іншій, Колонній залі Сейму, де зрештою ухвалили бюджет-2017. Хоча спершу йшлося про те, що вони зібралися на засідання фракції. І решті депутатів повідомлення про те, що в Колонній залі продовжиться засідання Сейму, розіслали по СМС за кілька хвилин перед його початком.

Під час цього засідання було ухвалено кілька законів, серед яких – і бюджет. Голосування, у якому взяли участь 236 депутатів, відбувалося підняттям рук.
Проект бюджету підтримали 234 народних обранці. При цьому вони відкинули всі поправки опозиції, яких було загалом понад 300.

Опозиція вважає це голосування незаконним, позаяк на засіданні не було кворуму. У зв’язку з цим опозиційні сили вимагають скликати засідання Сейму на 20 грудня.

Лідер ПіС Ярослав Качинський натомість заявив, що засідання було легальне, і кворум був. У канцелярії Сейму стверджують, що спікер мав право зібрати засідання поза основною залою Сейму.

Під час усіх цих подій під будівлею Сейму збиралися прихильники опозиції, які заблокували виходи з приміщення. Втім, депутатам правлячої партії все ж вдалося його залишити.

 

Сьогодні, 17 грудня, правління опозиційної партії Громадянська платформа зібралося на засідання з приводу ситуації, що склалася. На 12:00 опозиція заанонсувала акцію протесту під Президентським палацом у Варшаві.

Читайте також:
Дещиця: Польща залишається другом України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна