За два роки ЗСУ завершать систему підготовки власних військових інструкторів

 

Створення сучасної системи підготовки військових інструкторів для Збройних сил України, яка будуватиметься на кращому досвіді армій країн НАТО, буде завершено у 2018 році. Про це повідомляє Проектний офіс реформ МОУ, цитуючи керівника Головного управління підготовки ЗСУ Олексія Тарана.

“Донедавна в Збройних силах України не було своєї «школи» інструкторів, тобто такої системи, яка б передбачала підготовку військовослужбовців на методичних курсах різних рівнів, тому залучення для цієї роботи фахівців з держав-членів НАТО було необхідним. Але саме зараз ми закладаємо фундамент власної системи підготовки інструкторів, створення якої буде завершено у 2018 році,” — сказав тимчасово виконуючий обов’язки начальника Головного управління підготовки ЗС України полковник Олексій Таран.

За його словами, наразі розроблений проект Концепції розвитку інституту інструкторів ЗСУ, яку передано на розгляд експертам НАТО.
Документ буде доопрацьований з урахуванням натовський рекомендацій та представлений на затвердження начальнику Генерального штабу — головнокомандувачу ЗСУ.

“На даний час ми вже маємо українських інструкторів, які за рівнем професійної підготовки не поступаються західним фахівцям та мають бойовий досвід. Але їх недостатньо. На початок 2016 року в навчальних центрах Збройних сил сертифікати про завершення відповідних методичних курсів в Україні або за кордоном мали лише близько 3 відсотків інструкторів”, — сказав полковник Таран.

Як повідомив офіцер, для вирішення цієї проблеми був створений 197-й Центр підготовки сержантського складу, де розробляються навчальні програми для підготовки інструкторів за трьома рівнями — базовий, підвищений та академічний, що є аналогічним системі підготовки інструкторів у країнах Альянсу.

2016 року в цьому навчальному закладі, де всі адміністративні та викладацькі посади обіймають професійні сержанти, підготовлено 458 сержантів; ще 90 фахівців завершать навчання у грудні поточного року.

Наступного року Центр має випустити вже понад тисячу сержантів, з них приблизно 600 завершать курси інструкторів, сказав Таран.

“На цьому етапі ми особливо вдячні військовослужбовцям НАТО за практичну та методичну підтримку. Вони допомагають нам впровадити в підготовку особового складу відповідні підходи та стандарти Альянсу, що дає можливість досягти сумісності Збройних сил України зі збройними силами держав-членів НАТО”, — підкреслив полковник.

За словами Тарана, в навчальних центрах ЗС України нині працюють закордонні інструктори з різних країн, включаючи США, Канаду, Велику Британію, Литву, Латвію, Естонію і Польщу.

“У кожної країни є свої особливості в організації навчального процесу. Ми уважно вивчаємо досвід кожної з них та впроваджуємо у власну систему підготовки особового складу найкраще з нього”, — сказав керівник Головного управління підготовки ЗСУ.

Читайте також:
У Десні проходять навчання головних старшин різних підрозділів ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна