Сайт Європарламенту зняв дату розгляду “безвізу” для України

 

Із сайту Європарламенту прибрали індикативну дату розгляду питання про безвізовий режим для України, яка раніше була пересунута на 3 квітня.

Так, із реєстраційної картки відповідного законопроекту на сайті Європарламенту прибрали розділ “Прогнози”, в якому раніше містилася дата 3 квітня наступного року як день можливого голосування, повідомляє “Європравда”.

Перед цим, як зазначало видання, секретаріат ЄП отримав вказівку прибрати з вебсайту індикативну дату голосування щодо “безвізу” для України – з огляду на негативний розголос та щоби не створювати “некоректні негативні очікування”.

В Європарламенті вирішили не змінювати дату голосування по Україні, а прибрати її, оскільки “неможливо спрогнозувати, коли насправді відбудеться голосування”.

Варто зазначити, що датою індикативного голосування за безвізовий режим для громадян Грузії і надалі лишається 2 лютого, як і донедавна для українців.

Доповідачка Європейського парламенту щодо візової лібералізації для України Марія Габріел наполягає на якнайшвидшому скасуванні віз для громадян України.

“Я дотримуюся позиції про те, що має бути якнайшвидша візова лібералізація для українців”, – наголосила вона в коментарі “Європравді”.

Габріел сказала, що публікація індикативної дати не заважає ЄП проголосувати раніше – у лютому чи березні.

“Опублікований на веб-сайті порядок денний пленарних засідань оновлюється багато разів, інколи через адміністративні дедлайни та обмеження, – пояснила євродепутатка. – Зрештою, конференція президентів (керівники політичних груп та президент ЄП) ухвалює політичне рішення за тиждень перед пленарною сесією. І щодо візової лібералізації з Україною має місце міцна єдність серед політичних груп щодо розгляду цього питання якомога швидше”.

За її словами, Європарламент має повну свободу маневру, аби винести питання скасування віз для України на пленарне засідання, щойно буде досягнуто згоди щодо цього з Радою ЄС. Тобто завершено так званий тріалог  – перемовини ЄП, Ради ЄС та Єврокомісії.

У  зв’язку з цим Марія Габріел нагадала, що Рада ЄС хоче розпочати цей тріалог після ухвалення механізму призупинення безвізового режиму.

Доповідачка наголосила, що її позиція інша: розпочати процес у січні та просуватися в ньому, “аби бути готовими до одночасного запровадження безвізового режиму для України та оновленого механізму призупинення”.

Марія Габріел уточнила, що після завершення тріалогу досягнену між інституціями ЄС згоду ще має затвердити Комітет ЄП з питань юстиції, свободи та внутрішніх справ (LIBE).

 

Читайте також:
Європарламент відклав голосування щодо “безвізу” для України на 3 квітня. ОНОВЛЕНО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна