Названо переможців всеукраїнського радіодиктанту. Особливий респект – трьом кримчанам

 

У 2016 році побито рекорд переможців Радіодиктанту національної єдності. Без жодної помилки традиційний диктант на День української мови та писемності (9 листопада) написали одразу 60 людей, які надіслали свої роботи конкурсній комісії.

Такими є підсумки ХVI Радіодиктанту, оприлюднені на сторінці проекту у “Фейсбуці” сьогодні, 16 грудня.

“Цього року у нас рекордна кількість бездоганних робіт – 60. Ще є 47 робіт із помилкою “через неуважність” (тобто це – не мовна помилка). А учасників із однією помилкою – понад сто”, – зазначається на сторінці.

Загалом радіослухачі надіслали на перевірку 21021 написаний диктант.

Багато текстів супроводжуються листами з розповіддю про тих, хто їх писав. Зокрема, три радіодиктанти надійшло від слухачів Українського радіо з окупованого Криму.

“Перший – із Армянська, від Івана Степановича. Він уже другий рік поспіль 10 листопада кладе лист у конверт, конверт – кишеню, сідає на велосипед і їде велосипедом через тимчасовий кордон «в Україну, бо для нього усі ці кілометри – це не проблема»… А ще він пише: «руський – мігрант з Русі, а українець – той, хто не мігрував, залишався в Україні»”, – йдеться у “Фейсбуці” Радіодиктанту.

Ще два кримських диктанти надійшло із Сімферополя, від постійних слухачів Віктора Михайловича і Марії Василівни, які ловлять УР на середніх хвилях. “Саме так ми отримуємо можливість дізнаватися про події в Україні… а ще Українське радіо допомагає не забувати рідну українську мову”, – розповіли кримчани.

“Найзворушливіше у цьому листі – вписана поміж рядків невпевнена надія: «..дай Боже, щоб цей лист до вас взагалі дійшов…»” – зазначають в УР.

Є й інші зворушливі історії, також опубліковані на сторінці Радіодиктанту.

Ось деякі з них:

“Ми переїхали з Криму до Львова у 2014, після анексії. Ніколи не розмовляли українською, я вперше радіодиктант писала у минулому році, почула по радіо. Цього року теж почула про радіо диктант і вже чекала його. Тепер говорю українською, не хочу говорити мовою окупанта. У Львові нас дуже добре зустріли, ми вступили до Університету. Маємо багато друзів, спілкуємося, вивчаємо мову, історію…” (Олена Конраж, Львів)

“Я народився у Пермському краї, переїхали до Запоріжжя, коли мені було 8 років, навколо чутно було лише російську мову. Коли почався Майдан, потім Крим, Донбас, у селі всім своїм родичам, друзям, однокурсникам казав про нісенітниці щодо утисків прав російськомовних. Дещо вдалося. Давно хотів приєднатися до написання диктанту, у цьому році наважився. Дякую всім радіожурналістам Українського радіо» (Андрій Матвєєв, с.Крутьки, Чорнобаївський р-н,Черкаська обл.)

“Разом із батьками була виселена до Сибіру. Коли повернулися, українську почала вчити самотужки. Диктант національної єдності пишу щороку, щоб підтримати патріотичний порив свого народу. Згодом ці диктанти пропоную своїм онукам, їх у мене 4, і таким чином перевіряю їхню грамотність”. (Олеся Федорівна Ракій, м.Моршин, Львівська обл.)

“До трагедії на ЧАЕС я працювала редактором на радіо у Прип’яті, по проводовому радіо оголошувала евакуацію жителів у квітні 1986. Працювала на ліквідації наслідків аварії, створила ГО «Чорнобильська громада», зараз мешкаю в Чорнобилі, тут і писала диктант…” (Ніна Мельник, м.Чорнобиль, Іванківський р-н., Київська обл.)

«Ми, учні та вчителі Струтинської ЗОШ 1-3 ст., Липовецького району Вінницької області, звертаємося до вас з великою подякою за таку акцію. Наша школа малокомплектна, у нас немає радіо, телевізора, погано ловляться радіохвилі. Але для нас це була надзвичайна подія, радісна, хвилююча. Писали всі. Одні тримали приймач, інші телефони. Хто сидів за столом, хто на підвіконні, хто стояв. Спішимо відправити найкращі зразки, бо пошта від нас далеко…”

Непросто було написати радіодиктант і учням та вчителям школи села Українка Миколаївської області.

“Усі зібралися у комп’ютерному класі, щоб писати диктант. Раптом у селі вимкнули світло, хлопці метнулися до крамниці, купили 6 великих батарейок, налаштували радіоприймач. Радіоприймач шипить, бо у нього немає радіоантени. Принесли з дому ще один, з антеною, – не виходить… Підсадили це чудо техніки на верх книжкової шафи: шумовий фестиваль у розпалі, ми – у розпачі!” – розповіли мешканці Українки в листі.

Врятувала всіх винахідлива учениця 7-го класу Аліна. Дівчина налаштувала свій телефон на хвилю Українського радіо й героїчно тримала його в піднятій руці, час від часу повертаючись, аби зловити нестійку радіохвилю… Загалом зі школи в Українці на адресу УР надійшло 34 написані диктанти.

Читайте також:
ПроМОВисті цифри. Як за рік змінилася ситуація з українською мовою. ІНФОГРАФІКА

Якщо ви не писали радіодиктант 9 листопада, маєте змогу зробити це зараз, прослухавши відеозапис (текст диктанту починається з 10 хв. 10 сек.)

А щоб перевірити, чи правильно ви написали, звірте свій варіант із правильним текстом радіодиктанту, який знайдете нижче – після переліку переможців.

Перелік усіх переможців XVI Радіодиктанту національної єдності

Волинська область:
Ірина Рибіцька (м.Нововолинськ)
Ангеліна Цип’ящук (м.Нововолинськ)
Олена Борщ (м.Нововолинськ)
Оксана Саборна (м.Нововолинськ)
Оксана Медвідь (м.Луцьк)

Дніпропетровська область:
Лілія Сулим (м.Жовті Води)
Лариса Ревенко (м.Жовті Води)

Донецька область:
Олена Головіна (м.Слов’янськ)
Людмила Рибіна (с.Торське, Лиманський район)

Житомирська область:
Анастасія Мельник (м. Житомир)
Наталя Хоменко (м. Бердичів)
Валентина Пантелеймончук (с. Вереси, Житомирський район)
Тетяна Шморгун (смт Ружин)
Марія Степанчук (с.Пединки, Любарський район)

Івано-Франківська область:
Софія Вишиванюк (с.Турка Коломийського району)
Роксолана Голембійовська (с.Турка Коломийського району)
Уляна Альберт (с.Турка Коломийського району)
Ірина Верб’яна (м. Івано-Франківськ)
Леся Кучірка (м .Городенка Городенківського району)
Юлія Волинчук (м. Івано-Франківськ)
Степан Андрійович (с.Татарів, Яремчанська міськрада)

Київська область:
Світлана Лукановська (м. Київ)
Вікторія Кошман (м. Київ)
Ірина Дубасова (м. Київ)
Оксана Яковенко (м. Київ)
Алла Грицай (м. Київ)
Надія Грабовецька (м. Біла Церква)
Олександра Підгорна (м. Узин)
Надія Басенко (м. Українка)
Оксана Кузьменко (Бородянський район)
Ганна Мусієнко (с.Малий Букрин, Миронівський район)
Юлія Шинкарук (м.Вишневе)

Кіровоградська область:
Надія Частакова (м. Кропивницький)
Лісниченко Ю.С. (м. Кропивницький)

Львівська область:
Марія Гринько (с.Переможне Городоцького району)
Ольга Мончак (с.Переможне Городоцького району)
Данута Федух (с.Переможне Городоцького району)
Христина Іваняк (с.Переможне Городоцького району)
Уляна Шило (с.Переможне Городоцького району)
Олеся Кука (м. Новий Розділ)
Христина Гірняк (м. Новий Розділ)
Соломія Гулій (м. Новий Розділ)
Мар’яна Демберецька (м.Дрогобич)
Орест Козич (с.Зозулі, Золочівський район)
Галина Ганин (м.Буськ)

Миколаївська область:
Антоніна Яремчук (с.Лепетиха, Березнегуватський район)

Полтавська область:
Валентина Божко (м. Лохвиця)
Світлана Каленіченко (м. Велика Багачка)

Рівненська область:
Ніна Базан (с.Мульчиці, Володимирецький район)
Людмила Абрамчук (с. Олексіївка, Сарненський район)
Лілія Хурсяк (с. Балашівка, Березнівський район)
Наталія Єпік (м. Рівне)

Тернопільська область:
Ольга Дутчак (м. Тернопіль)

Черкаська область:
Валентина Безугла (м. Умань)
Анжела Сокур (м.Черкаси)
Тетяна Забожко (м.Черкаси)
Ілона Драченко (смт Лисянка)

Чернівецька область:
Ірина Зелізко (с.Топорівці, Новоселицький район)

Переможці, які надіслали свої роботи електронною поштою, не зазначивши адреси проживання:
Роксолана Олексюк
Анна Калиниченко

* * *

ТЕКСТ РАДІОДИКТАНТУ

Україна на зламі тисячоліть

За легендою, апостол Андрій Первозваний на одному з пагорбів, де нині Андріївська церква, напророчив: “На горах цих возсіяє благодать Божа, буде город великий і воздвигне Бог багато церков”. Передбачення збулося: на високому дніпровському березі народився золотоверхий Київ.

Минали роки – слава про Київську Русь гриміла на весь світ, адже на зламі першого тисячоліття тут бурхливо розвивалися торгівля, право, освіта, культура. Королівським дворам Європи було за честь поріднитися з володарями Києва. Промовистим є такий факт: Анна, високоосвічена дочка Ярослава Мудрого, ставши королевою Франції, підписувала державні акти своїм ім’ям, тоді як її чоловік, король Генрик Перший, ставив усього-на-всього хрестик.

Наша історія славна ще й звитяжними боями: упродовж століть відчайдушні козаки захищали Україну й усю Європу від дикої орди. Прикро, що на зламі другого тисячоліття нам, українцям, ціною життя найкращих синів доводиться боронити від східних сусідів свій європейський вибір.  Сьогодні ми по-особливому розуміємо Шевченкову настанову любити Україну “во врем’я люте” і знаємо, що вистоїмо, бо за нами правда й славна історія.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна