КС послухав фахівців і перейшов до закритого розгляду “закону Колесніченка-Ківалова”

 

Конституційний Суд України завершив розгляд у формі усного слухання справи щодо конституційності закону про засади державної мовної політики (так званий “закон Колесніченка-Ківалова”) і перейшов до закритої частини процесу. Про це в середу, 14 грудня, повідомляє агенція “Інтерфакс-Україна“.

Зазначається, що 13-14 грудня КС провів два засідання у цій справі.

Судді заслухали залучених в якості фахівців заступника члена Європейської комісії “За демократію через право” Сергія Головатого, директора Інституту української мови НАН України Павла Гриценка та заступника голови Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя при Міністерстві культури України Тараса Марусика.

Також у середу в засіданні взяли участь в якості свідків народні депутати VI скликання Іван Заєць, Юрій Кармазін, Юрій Кендзьор, Юрій Ключковський та Микола Томенко.

Після заключного слова представників сторін процесу Конституційний Суд перейшов у режим закритого розгляду даного подання.

Як відомо, КС почав розгляд конституційності закону Ківалова- Колесніченка “Про засади державної мовної політики” 17 листопада цього року.
Цей мовний закон авторства депутатів від Партії регіонів був прийнятий Радою в липні 2012 року, незважаючи на масові вуличні протести. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.
Постмайданівська влада не скасувала цей закон.
24 лютого 2014 року Верховна Рада проголосувала за скасування закону. Однак в.о. президента Олександр Турчинов відмовився підписувати це рішення.

Громадські активісти вважають існування “закону Колесніченка-Ківалова” підставою для подальшої русифікації в багатьох галузях суспільного життя в Україні.

Читайте також:
КС у справі мовного закону вирішив допитати Парубія і Яценюка та оголосив безстрокову перерву

ПроМОВисті цифри. Як за рік змінилася ситуація з українською мовою.
ІНФОГРАФІКА

Житомирська облрада вимагає скасувати закон Ківалова-Колесніченка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна