Домовленість в Алеппо: повстанці погодилися вийти з міста після чотирьох років боїв

 

Опозиційні повстанські сили, які виступають проти режиму чинного президента Сирії Башара аль-Асада, погодилися припинити бойові дії в Алеппо та вийти з міста після декількох років протистояння.

Як передає Reuters, повстанці погодилися на виведення своїх сил з Алеппо за умови дотримання припинення вогню.

Офіційні представники повстанців повідомили, що бойове протистояння повинне припинитися сьогодні, 14 грудня, ввечері, і що вони та цивільні громадяни, які опинилися в пастці на невеличкій територій міста, покинуть Алеппо в напрямку території, що контролюється опозиційними силами на захід від міста у сільській місцевості.

Домовленість щодо виведення сил повстанців з Алеппо та її схвалення в ООН ініціювала Франція. Угоду підтвердив постійний представник Російської Федерації при ООН Віталій Чуркін.

Ця домовленість з’явилася після того, як ООН висловила глибоку стурбованість щодо новин про те, що сирійські урядові сили та союзні їм іракські бойовики розстріляли кілька десятків цивільних у відвойованих східних районах Алеппо.
В ООН звинуватили армію Асада в масових вбивствах.

Станом на ранок 14 грудня сирійські повстанці та мирні мешканці, які їм симпатизують, готуються залишити східну частину Алеппо відповідно до укладеної угоди.

uryadovi-avtobusi-chekayut-na-evakuatsiyu-z-aleppo

За повідомленням ВВС, на головній дорозі біля міста стоять десятки автобусів, надісланих урядом Асада. Евакуацію було заплановано на світанок середи, але о 9:00 вона не розпочалася.

Місцеві мешканці повідомляють, що з вечора 13 грудня бої відтоді вщухли.

Спеціальний представник ООН у Сирії Стеффан де Містура заявив, що попросив сирійський уряд, аби при евакуації були присутні представники ООН.

Люди тікають з району Алеппо Бустан аль-Каср після того, як урядові сили встановили над ним контроль. Фото: Getty Images

Люди тікають з району Алеппо Бустан аль-Каср після того, як урядові сили встановили над ним контроль.
Фото: Getty Images

Reuters зазначає, що капітуляція повстанців або відведення сил з Алеппо означатиме припинення повстання в місті, яке тривало найбільший період часу в Сирії до спалаху громадянської війни після масових протестів у 2011 році.

Придушення останніх “тліючих вуглинок повстання” в Алеппо дасть президенту Башару Асаду та його коаліції, яку підтримує своїм контингентом Росія, найбільшу перемогу на полі бою за весь час війни.

Читайте також:
Жителі Алеппо, взятого військами Асада й РФ,
виклали в мережу прощальні відеозвернення до світу

Двічі окупант. У Сирії вбитий полковник Галицький – командир “бойових бурятів” з Донбасу, українець і “герой Росії”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна