Алеппо: евакуації не відбулося, поновилися бойові дії

 

В Алеппо відновилися обстріли та чути вибухи, попри оголошення припинення вогню і домовленості безперешкодно евакуювати з міста мирне населення. Сирійські урядові війська протягом півгодини знову обстрілювали райони східного Алеппо, повідомляє AFP з посиланням на Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини.

“Сьогодні вранці сили режиму відкрили випустили щонайменше 14 снарядів по площі, яка належить повстанцям”, – заявив Рамі Абдель Рахман, директор центру моніторингу.

Він додав, що  мінометні обстріли чули вздовж лінії фронту між сирійськими урядовими військами і бойовиками.

Reuters повідомляє про використання артилерії, танків і мінометів.

“Триває жорстке бомбардування силами режиму оточеного Алеппо, використовуються артилерія, танки і міномети”, – заявив представник опозиції Джабха Шамія.

Інший представник опозиції заявив у коментарі агенції Reuters, що обстріли Алеппо є порушенням договору про припинення вогню і констатував, що повстанці стріляють у відповідь.

Стрілянина відновилася після того, як було зірвано евакуацію мирних жителів з Алеппо, яка була запланована на ранок 14 грудня.

Війська опозиції продовжують контролювали мізерну частину східного Алеппо.

У свою чергу у Москві заявили, що режим припинення вогню порушили бойовики, а не сирійські війська. Про це повідомила агенція “РІА Новости” із посиланням на російський “Центр примирення ворогуючих сторін”.

“Скориставшись перемир’ям, на світанку бойовики перегрупувалися і відновили бойові дії, намагаючись прорвати позиції сирійських військ в північно-західному напрямку”, – йдеться в повідомленні російської сторони, яка бере участь у воєнних діях на боці сил Асада.

Росіяни кажуть, що відбили атаку повстанців і “сирійська армія продовжує звільняти східну частину Алеппо”.

Таким чином, в облозі залишаються близько ста тисяч мешканців східного Алеппо.

Напередодні повстанці підтвердили укладення угоди з режимом Асада щодо евакуації цивільного населення східного Алеппо та відходу опозиції за межі міста.

Угоді передувало повідомлення ООН про те, що сирійські урядові війська та іракські ополченці, що воюють на їхньому боці, вбили 82 мирних жителів Алеппо. Бійці вривалися до будинків і вбивали мешканців.

Читайте також:
Жителі Алеппо, взятого військами Асада й РФ, виклали в мережу прощальні відеозвернення до світу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна