Каталонські “червоні скінхеди” отримали тюремні вироки за спробу вбивства українського активіста

 

Наприкінці листопада 2016 року в трибуналі міста Барселона (Каталонія, Іспанія) відбулося судове засідання у справі каталонських “червоних скінхедів” – футбольних хуліганів, які сповідують ідеологію т.зв. “антифашизму” і два роки тому вчинили напад на компанію українських активістів.

Це сталося 11 жовтня 2014 року. Місцеві радикали – п’ять громадян Іспанії й один італієць – жорстоко побили українців у барселонському районі Віла де Ґрасія.

Фізична розправа стала наслідком політичних дебатів на тему Донбасу в клубі “Ла Торна”. Тепер нападникам винесли реальні тюремні вироки.

автор: Дмитро Яцюк, блогер та журналіст
спеціально для “Новинарні

Матеріал підготовлено за матеріалами іспанської преси (el periodico / la vanguardia) та власним розслідуванням.

Дебати в клубі “Ла Торна” та їх поворот

Так виглядають диспути в клубі La Torna - Ateneu Independentista i Popular de la Vila de Gràcia. Фото зі сторінки закладу у ФБ

Так виглядають зустрічі в клубі La Torna – Ateneu Independentista i Popular de la Vila de Gràcia.
Фото зі сторінки закладу у ФБ

Того дня в клубі “Ла Торна” (“Поворот”) відбулися громадські слухання, організовані каталонськими лівацькими елементами з подачі російських чинників, задля підтримки сепаратистських і терористичних організацій Сходу України.

Впродовж більше двох годин лунала антиукраїнська пропаганда.

На зборах цілком відкрито були присутні близько 25-30 громадян України, які – після виступів симпатиків Росії – отримали від організаторів аж 5 хвилин для того, щоб пояснити українське бачення війни на Донбасі. Частина наших активістів була у вишиванках.

Виступ українців дуже не сподобався каталонським “антифа”. Вони перебивали наших співвітчизників постійними агресивними та голосними вигуками, як-то “но пасаран”, “фашисти” тощо.

Як свідчать документи процесу, Жорді П. М., Жорді Ш. Б. та Жофре Ф. Г. (це імена, прізвища позначені літерами) “під впливом своєї радикальної ідеології, вважали фашистами не лише український уряд, але й [усіх] тих, хто захищає державну єдність [України]”.

Зрозумівши, що будь який діалог з місцевими “антифашистами” неможливий, українці, вирішили полишити сепаратистські збори.

“Поворот” подій після “Ла Торни” виявився неочікуваним.

pobittya-ukrayintsiv-u-barseloni-1

Кадр із відео Христини Грищук

Пройшовши всього якусь сотню метрів, наші співвітчизники були оточені бандою агресивних “антифашистів”. Вони штовхали українців, погрожували їм своїми мотоциклетними шоломами, продовжували називати їх “фашистами” та в різні інші способи провокували на більш відкритий, силовий конфлікт.

Хто на кого нападав

Сили та підготовка сторін були абсолютно неспівставні.

Каталонські “червоні скінхеди”, які напали на українців – агресивні, підготовлені молодики.

Деякі, а саме Жорді П. М. та Жорді Ш. Б., добре відомі місцевій автономній поліції “моссос д´Ескуадра”, є членами радикальної лівацької банди футбольних хуліганів “Деспердісіс”, які “ганяють” за барселонський футбольний клуб “Сант-Андреу”, що грає у “терсері” (четвертий дивізіон іспанського чемпіонату).

Окрім того, 28-річний Жорді П. М., син відомого каталонського медика, може вважатися практично рецидивістом, адже проти нього вже висували карні обвинувачення через його участь у нелегальних захопленнях житлових будинків, т. зв. руху “сквотерів”, який у Іспанії відомий як рух “окупас”.

Натомість група українців складалася зі звичайних громадян, серед них було багато дівчат та жінок, деякі родини були навіть з маленькими дітьми.

Українці прийшли на збори сепаратистів з абсолютно мирними цілями, аби спробувати донести до каталонців правду про російську агресію. Вони були неготові до конфлікту та робили усе, аби його уникнути.

Відео побиття
(автор – Христина Грищук):

Головним потерпілим став Олександр, 58-річний активіст з України, якого його каталонська зовиця Ана називає “інженером із рідкісним почуттям гумору”.

У якийсь момент штовханини Жорді П. М. використав свій мотоциклетний шолом для того, аби завдати Олександрові “удар з усієї сили”, спрямований у голову українця.

Олександр впав на долівку, його вишиванку залила кров.

Від подальшої розправи чоловіка закрила своїм тілом дружина Тетяна.

Українці намагалися захищатися, одночасно вони викликали поліцію та швидку допомогу.

pobittya-ukrayintsiv-u-barseloni-2

Фото Христини Грищук

Треба зазначити, що нашим співвітчизникам вдалося затримати одного з нападників – Жофре Ф. Г., тоді як його “подільники” втекли з місця злочину.

Ще до прибуття автономної поліції, яка відверто запізнювалася, українців атакувала інша група “антифашистів”. Ця група складалася з Рауля К., Оріоля Л. та 48-річного громадянина Італії Массімо Д.

Щільно татуйований та частково вбраний у військовий однострій, Массімо, погрожуючи беззбройним українцям ножем, зміг відбити затриманого Жофре Ф. Г.

Головний потерпілий досі не видужав

У результаті нападу, який каталонські слідчі кваліфікували як спробу вбивства, Олександр пробув 47 (!) днів (а не три, як інформувало ТСН) в індукованій комі у відділенні інтенсивної терапії лікарні “Сант Пау” в Барселоні. Він не міг самостійно дихати.

За словами медиків “Святого Павла”, які зробили українцеві декілька нейрохірургійних операцій, “отримані травми спричинили би смерть пацієнта, якби його своєчасно не врятували”.

Відомо, що лікували його безкоштовно, адже Олександр не є громадянином Іспанії та не мав медичної страховки.

pobittya-ukrayintsiv-u-barseloni

Фото Христини Грищук

Відомо, що основна трійця нападників – Жорді П. М., Жорді Ш. Б. та Жофре Ф. Г. – вже виплатили Олександрові й Тетяні компенсацію, сума якої не розголошується. Але, як стало відомо “Новинарні“, вона є доволі значною, як для стандартів Євросоюзу.

Новинарні” не вдалося поспілкуватися напряму з родиною потерпілого, але відомо, що через два роки після нападу Олександр потребує допомоги для того, аби пересуватися чи готувати їжу.

Під час нападу Олександр отримав важку черепно-мозкову травму, забої, переломи, внутрішню кровотечу –  як результат, до сьогодні він страждає на дезорієнтацію (плутає право та ліво, зиму та літо) та посттравматичну втрату пам’яті (зовсім не пам’ятає нападу).

Вироки злочинцям

…Через два роки й один місяць після побиття, за підсумками короткого судового засідання, на яке не були запрошені постраждалі українці (а вони дуже незадоволені діями свого адвоката та кволістю дій консульства України в Барселоні), нападники отримали мінімальні тюремні терміни – в обмін на те, що не подаватимуть апеляції та відбудуть призначене їм покарання.
Суд врахував попередні домовленості між основним постраждалим, Олександром, та адвокатами злочинців.

Головний підсудний, Жорді П. М. (Jordi P.M., 28 років), засуджений до 4 років тюрми. Його подільники Жорді Ш. Б. (Jordi X.B., 29 років) та Жофре Ф. Г. (Jofre F.G., 30 років) засуджені до трьох років тюрми кожен, всі – за статтями КК Іспанії “спроба вбивства” та “дискримінація з ідеологічних причин”.

Згадані засуджені визнали себе винними та гарантували виплату грошового штрафу чотирьом іншим українцям, які постраждали від їхнього нападу.

Троє інших злочинців, каталонці Рауль К. (Raúl Q.) та Оріол Л. (Oriol L.), а також італієць Массімо Д. ( Massimo D.), теж пішли на угоду зі слідством та були засуджені до одного року тюрми. Фактично вони уникнули ув’язнення, адже, оскільки термін засудження менше двох років, вони, за іспанським законодавством, не перебуватимуть за ґратами.

Позиція Олександра й Тетяни дозволила суттєво знизити термін тюремного покарання, у першу чергу для Жорді П. М. та для його подільників. Офіційно усі вони розкаялися у своєму злочині, намагалися контактувати з потерпілими, цікавилися їх почуттям та станом здоров’я.

Іспанські “антифашисти” на Донбасі

Іспанія є одною з небагатьох країн ЄС, яка розуміє небезпеку дозволяти власним “антифа” брати участь в іноземних збройних конфліктах. Адже зазомбовані лівацькою та антиамериканською пропагандою, такі молодики, що відчують смак крові, будуть дуже легким людським матеріалом для використання в подальшому політичному насильстві, але вже на території Євросоюзу.

Саме тому в лютому 2015-го, під час операції “Данко”, Іспанія затримала 8 своїх громадян, які були звинувачені “в участі у вбивствах, незаконному зберіганні зброї та вибухових речовин та діях направлених проти національних інтересів Іспанії”.

Одним з іспанців, які брали участь у російсько-українській війні на Донбасі, був нацист Браян Родрігес Перес “Панцер”, палкий прихильник ідей Гітлера та іспанської “Блакитної дивізії”, яка воювала у Другій світовій війні на боці Третього рейху.

Браян "Панцер"

Браян “Панцер”

Не відомо, чи Браян теж називав себе в Україні “антифашистом”, але є свідчення, що в боях на Донбасі він використовував АК з девізом та формою вітання “Blut und Ehre” (“Кров і честь”), які використовувалися Гітлерюгендом з 1926 по 1945 рік.

Фото: газета “Ла Вангуардія”, “Європа пресс”, Христина Грищук

Читайте також:
12 найманців з-за океану. Портрети бразильських терористів на Донбасі

Бразильський найманець “ДНР” арештований на два місяці і вже пішов на співпрацю з СБУ

У Британії вперше судять найманця за участь у війні на Донбасі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна