Резонансний виступ учасниці Pussy Riot на підтримку політв’язня Сенцова. ВІДЕО

 

Учасниця російського панк-рок-гурту Pussy Riot Марія Альохіна публічно виступила на підтримку засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова під час церемонії вручення нагороди European Film Awards 2016 в неділю, 11 грудня. Акція відбулася у Вроцлаві (Польща).

Відео її звернення опублікувано на фейсбук-сторінці премії.

Стоячи на сцені, Марія Альохіна сказала (англійською):

– Привіт! Мене звуть Маша. Спочатку коротко представлюся. Кілька років тому я зробила один невеликий вчинок. (Надягає бузкову балаклаву, вигуки й оплески в залі). Що ж, це дуже просто. Я зробила ось так і протягом сорока секунд кричала пісню проти Путіна. Хлопця, якого, я сподіваюся, ми все не любимо (оплески). Після цього я провела два роки у в’язниці.

На цьому закінчу представлятися. Тому що зараз ми говоримо не про мене.

Я тут, щоб поговорити про українського кінорежисера Олега Сенцова, вашогу колегу, який навіть ось цього (показує на балаклаву) не робив. Олег Сенцов отримав термін 20 років в’язниці. Зараз він у Сибіру, в Якутську, це 10 тисяч кілометрів звідси. Погода в Якутську сьогодні -46 градусів за Цельсієм. Це дуже холодно.

В Олега двоє дітей. Самому йому вже сорок. Двадцять років у російській в’язниці – це смерть для нього.

Я збираюся прочитати невелику цитату з листа, який він послав нам кілька місяців тому. Він говорить про себе та про інших політичних в’язнів, які перебувають в російських в’язницях: “Нас непросто зламати. Якщо нам доведеться стати цвяхами в кришку труни тирана, я б хотів стати одним з цих цвяхів. Просто знайте, що саме цей цвях не зламається”.

Я хочу сказати дуже просту річ. Я вірю, що суспільство сильніше, ніж будь-яка держава, тому що суспільство не має меж. І я вірю, по-справжньому вірю, що як суспільство, ми можемо змінювати стан речей. Наостанок я хотіла б попросити вас встати за Олега і за його свободу. Дякую.

Під час промови росіянки на великому екрані демонструвалися фотопортрети громадянина України Олега Сенцова, який був засуджений окупаційною владою нібито за підготовку терактів у Криму.

Після виступу Альохіної переповнена зала підвелася й почала аплодувати.

Виступ Марії на своїй сторінці в соцмережі опублікував інший український політв’язень, Геннадій Афанасьєв, звільнений з полону 14 червня 2016 року.

Марія Альохіна – російська учасниця феміністської панк-групи Pussy Riot, засновниця (разом із Надією Толоконниковою) організації із захисту прав в’язнів “Зона права” і мережевого ЗМІ “Медіазона”.
Здобула популярність у світі в зв’язку з кримінальним переслідуванням в РФ за акцію, названу “панк-молебень “Богородице, Путіна прожени!”  21 лютого 2012 року в храмі Христа Спасителя в Москві. За участь у цій акції Афанасьєва була заарештована й засуджена до позбавлення волі на строк 2 роки за статтею “хуліганство”.
Amnesty International через “тяжкість реакції російської влади” назвала Альохіну в’язнем совісті.
Фактично Марія провела в колонії 1 рік 9 місяців. Після звільнення зайнялася правозахисною діяльністю.

Читайте також:
Лавров припустив обмін Сенцова і Ко на російських в’язнів в Україні
Режисер Сокуров посперечався з Путіним через ув’язнення українця Сенцова. ВІДЕО
Джонні Депп взяв участь в акції на підтримку ув’язненого Сенцова. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна