Грибаускайте в Києві: підтримує і сподівається, що “безвіз” запрацює 2017 року

 

Литва розраховує на імплементацію безвізового режиму Європейського Союзу з Україною у 2017 році.
Про це на спільній прес-конференції з президентом Петром Порошенком заявила президент Литви Даля Грибаускайте, яка прибула до Києва з робочим візитом.

“Я сподіваюся, що він (безвізовий режим) буде імплементований наступного року й українці зможуть їздити вільно в Європу”, – сказала литовська лідерка, яку цитує “Новинарня“.

Грибаускайте повідомила, що має намір взяти участь у засіданні Європейської Ради, яке відбудеться 15 грудня, та сприяти в пошуку рішення для надання Євросоюзом безвізового режиму для українських громадян.

Крім того, вона додала, що на засіданні також буде розглянуто питання про завершення ратифікації угоди про асоціацію України з ЄС.

“Я підтримую думку, що треба створити проукраїнську коаліцію, коаліцію з Україною, коаліцію за мир і безпеку в Європі, за свободу наших народів і за процвітання наших народів. Тут у нас збігаються думки. Нам треба показувати приклад, нам треба роз’яснювати, що нам треба воювати з пропагандою, нам треба подолати брехню, нам треба бути на позитиві, будувати майбутнє, проукраїнську коаліцію у світі”, – сказала президентка Литви, відповідаючи на питання про необхідність створення коаліції для протидії РФ.

Під час візиту Далі Грибаускайте до Києва в присутності президентів підписано низку документів щодо розширення двосторонньої співпраці між державами: угоду про співробітництво у сфері захисту навколишнього середовища між двома природоохоронними міністерствами; меморандум про розуміння між міністерствами охорони здоров’я; протокол про співробітництво між Державною службою України з питань праці та Державною інспекцією праці Литви.

Після зустрічі глав держав на Банковій була оприлюднена Спільна заява Президента України Петра Порошенка та Президента Литовської Республіки Далі Грібаускайтє з нагоди 25-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між двома державами.

“Відносини між Україною та Литовською Республікою офіційно набули рівня стратегічного партнерства. Наші держави демонструють стабільно високу динаміку політичного діалогу, ефективну практичну співпрацю у політичній, економічній, науковій, технічній, культурній та гуманітарній сферах, активну співпрацю у питаннях імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та реалізації курсу України на європейську і євроатлантичну інтеграцію.

Наші держави рішуче засуджують тимчасову окупацію частини території України – Автономної Республіки Крим та міста Севастополь – Російською Федерацією та її агресію на Донбасі. Ми закликаємо міжнародне співтовариство продовжити активні політичні, дипломатичні та інші зусилля для відновлення територіальної цілісності України у її міжнародно-визнаних кордонах в інтересах стабільності та безпеки всієї Європи.

Україна та Литовська Республіка демонструють рішучу налаштованість надалі зміцнювати їх стратегічне партнерство на засадах взаємної довіри та поваги, відкритості та всебічного співробітництва на благо народів обох держав”, – ідеться зокрема в заяві, текст якої поширила прес-служба АП.

Читайте також:
Грибаускайте привітала з Днем Незалежності українською мовою. ВІДЕО

У Польщі розпочались військові навчання за участі ЛитПолУкрбриг та ВДВ ЗСУ. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна