У Польщі на марші праві радикали вигукували “Смерть українцям”. ВІДЕО

 

У Польщі в місті Перемишль 10 грудня відбувся “Марш орлят перемиських і львівських” (бійці польсько-української війни за Галичину 1920 року з польського боку називалися “орлятами”), під час якого активісти вигукували “Смерть українцям”.  Про це повідомляє портал Prostir.pl.

Організаторами цього заходу були праві організації, як-от Всепольська молодь чи Національно-радикальний табір, неформальна група “Патріотичний Перемишль”, але також установа культури Підкарпатського воєводства — Культурний центр в Перемишлі.

Два роки тому під час подібного заходу учасники походу, проходячи повз Український народний дім, скандували “znajdzie się kij na banderowski ryj!”. Через півтора року після тодішнього маршу в Перемишлі відбулася фізична атака на українську процесію.

Цього року, коли колона проходила повз Народний дім, один з учасників закричав польською мовою: “Смерть українцям”.

Фрагмент відео, на якому чути вигуки (на 0’03’’):

Марш орлят пройшов спокійно, кількість людей була помітно меншою, ніж два роки тому. Учасники, крім біло-червоних прапорів, несли символіку ONR, Усепольської молоді, Ендеції, Табору великої Польщі.

Організатори заходу — ті ж, що напали на українську релігійну процесію в червні цього року, до них приєдналася теж, судячи з плакату нижче, польська державна установа: Інститут національної пам’яті з Ряшева. Перемиський захід розпочався літургією в головному римо-католицькому храмі — осідку перемиського митрополита і архиєпископа Адама Шаля. Патронат над маршом прийняв, зокрема, мер Перемишля Роберт Хома.

Читайте також:
Дещиця: Польща залишається другом України

Поки нацики у Варшаві палили прапор України, посол Польщі в Києві дякував за оборону Європи від рашизму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна