“Росіяни своїх кидають”. Розвідника-москвича, який потрапив у полон до ЗСУ, звільнили з посади заднім числом і забули

Денис Сидоров на Донбасі, розвідник "ДНР". Всі фото - кадри відео

Денис Сидоров на Донбасі, розвідник “ДНР”.
Всі фото – кадри відео

“Русские своих бросают”. Тепер цей постулат дійсний і щодо російського військового Дениса Сидорова – розвідника з досвідом війни в Чечні, симпатика нацистської ідеології та найманця т. зв. “ДНР”, який 9 вересня 2016 року потрапив у полон до ЗС України, перейшовши лінію зіткнення в районі н.п. Новгородське й Широка Балка (на південь від Торецька).
Зараз Сидоров – у СІЗО СБУ в Києві, однак ані Російська Федерація, ані бойовики “ДНР” не зробили нічого, щоб надати полоненому якесь сприяння.

Більше того – москвича Сидорова з його частини в “ДНР” звільнили заднім числом. Раніше росіяни зазвичай робили так зі своїми вбитими. Тепер – і з полоненими.

Як повідомляє “Новинарня“, це випливає із заяв “Общерусского национального движения” (“Загальноросійський національний рух”), яким керує колишній ватажок російських бойовиків на Донбасі Ігор Гіркін (“Стрєлков”).

“Громадянин Росії Сидоров Денис став розмінною картою. За нього Росія не хоче нести відповідальність, а влада «ДНР», яка зала йому до рук зброю і використовувала його в боях, звільнила його заднім числом, тим самим позбавивши його законного права на обмін військовополоненими”, – ідеться у відеозаяві “ОНД”.

Про ситуацію розповідає дружина Сидорова Христина (Кристина Александровна Сидорова):

– Він (Денис Сидоров) активно стежив за новинами в «Донецькій народній республіці». Так як він патріот своєї батьківщини, Росії й російського народу, він дуже хотів поїхати туди – саме захищати народ… І от…

Денис Сидоров воював проти України за "ДНР"

Денис Сидоров воював проти України за “ДНР”

Він проходив службу з кінця січня 2015 року в «Донецькій народній республіці» в 3-й механізованій бригаді.

Народився він у Москві, закінчив школу, Міжнародний слов’янський інститут. Професія в нього була юрист, вища юридична освіта.

Сидоров в Чечні

Сидоров в Чечні

sidorov-denis-chechnya-grozniy

У московській поліції Сидоров дослужився до капітана

У московській поліції Сидоров дослужився до капітана

Потім він потрапив до армії, і з кінця 1991-го по 2000 рік проходив службу в Чечні. З 2004 року до кінця 2010-го він служив у міліції оперуповноваженим. В 2011 році в нас було весілля, й того ж року народився син Михайло. І ось у кінці [січня] 2015 року він поїхав [на Донбас] (посміхається).

8 вересня… Ми не знали, що він потрапив у полон. Уже потім, побачивши ролик, що він полонений… Потім уже зв’язалися з адвокатом.

І от протягом усього часу він перебував під вартою в Артемівську (з травня 2016 року – Бахмут). Зараз його перевезли до Києва. Перебуває в СІЗО.

…Він висунувся в спостереження і потрапив у засідку. При потраплянні в полон був поранений серйозно в ногу, це було ножове поранення. Про це я дізналася від адвоката.

Христина Сидорова розповідає

Христина Сидорова розповідає

Я неодноразово просила Дениса дати мені якісь контакти його частини або співслужбовців. Якщо з ним щось станеться, з ким мені можна буде зв’язатись. Адже він часто довго не виходив на зв’язок. Але Денис сказав – якщо щось трапиться, з його частини зі мою обов’язково зв’яжеться його керівництво. Але і досьогодні зі мною ніхто не зв’язувався. Мні нічого не повідомляли. Я зв’язувалася лише з адвокатом.

Через адвоката я дізналася, що його звільнили заднім числом. І ніякої юридичної та гуманітарної допомоги російська сторона йому не надає. У списках на обмін його немає.

Я написала заяву в наше відділення поліції, заповнила анкету в Червоний хрест. Звідти відповідь ще не приходила.

І з ним ніхто не зв’язувався. «ДНР», по суті, від нього відмовилась. Вони й мені нічого не повідомляли – про все я дізналась через інтернет…




sidorov-denis-polon-kartaЗа повідомленнями Головного управління розвідки Міноборони України, штабу АТО й ГУ поліції Донеччини, 8 вересня 2016 року п’яний бойовик – Денис Сидоров – вийшов до позицій сил АТО і був затриманий. Під час обшуку в нього вилучили дві бойові гранати Ф-1.

Повдіомлялося, що 35-річний житель Москви входив до складу ворожих диверсійно-розвідувальних груп і брав участь у захопленні Дебальцевого взимку 2015 року.

“У листопаді 2015 року бойовик був передислокований в Горлівку, воював на передових позиціях в районі Широкої Балки, звідки обстрілював мирних жителів Торецька і передмість”, – зазначали в прес-службі поліції.

Судячи з татуювань найманця, зображених на фото, колишній капітан російської поліції був близьким до нацистської ідеології. Про це свідчать:

  • напис Gott mit uns (“З нами Бог” – гасло на гербі Німецької імперії та на пряжках ременів німецької армії);
  • число “1488” – кодовий знак неонацистів,
    де 14 – кількість слів у гаслі Девіда Лейна We must secure the existence of our people and a future for white children (“Ми повинні захистити саме існування нашого народу і майбутнє для білих дітей”),
    88 – привітання HH, “Heil Hitler!” (“Хайль Гітлер!”), оскільки літера H у латинському алфавіті восьма;
  • портрет провідника “Вовчої сотні” генерала Андрія Шкуро – кубанського козака, який під час ІІ Світової війни перейшов на бік гітлерівської Німеччини, був групенфюрерорм СС та начальником Резерву козачих військ при Головному штабі військ СС.

sidorov-denis-tatu-rossiya

Крім того, через весь живіт Сидорова – величезне тату “РОССИЯ”.

На брифінгу 13 вересня речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник заявив: “З’явилася нова інформація про затриманого 9 вересня бойовика Дениса Сидорова. Він розповів про свою службу в 71-му мотострілецькому полку збройних сил Російської Федерації, в лавах якого він брав участь у Чеченських війнах і займався етнічними чистками. Саме з таким жорстоким бекграундом він приїхав воювати на Донбас. Але тепер його кар’єра завершена…”

За фактом затримання росіянина відкрито кримінальне провадження за ч. 5 ст. 260 (“створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань”) і ч. 1 ст. 263 (“незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами”) Кримінального кодексу України.
Найманцеві загрожує до 15 років позбавлення волі.

ГУР МОУ інформувало, що Сидоров на допитах надав інформацію у т.ч. про присутність та діяльність кадрових російських військовослужбовців, а також штатних підрозділів ЗС РФ на тимчасово окупованих територіях Донбасу.
За словами Сидорова, на командних посадах у 3 омсбр “ДНР”, де він служив, перебувають лише кадрові офіцери ЗС РФ. Полонений москвич назвав їхні прізвища.

За розповіддю самого Дениса Сидорова, відео якої поширили з СБУ, він і в Чечні, і в “ДНР” був розвідником.

Сидоров Денис Володимирович, 4 серпня 1981 року народження, зокрема розповів:

– Прибув на територію Донбасу в кінці січня 2015 року, вступив до складу 7-ї окремої механізованої бригади, на посаду розвідника (тривала пауза)… Останнім часом проходив службу в 3-й бригаді механізованій на посаді розвідника.

8 вересня в районі населеного пункту Новгородське перейшов лінію розмежування і був захоплений у полон українськими військовими.

Після потрапляння в полон ставлення до мене було гуманне, в деяких моментах навіть доброзичливе, як не дивно.

Шановний президенте Росії, я шкодую про те, що прибув на територію «ДНР» для участі у воєнному конфлікті. Ну, хочу попросити своїх співвітчизників не їхати на територію Донбасу, у зв’язку з тим, що місцеві жителі спроможні самі розібратися в своїх суперечностях і проблемах, – казав полонений.

…Однак президент Путін не почув Дениса Сидорова. Він звільнений заднім числом, не включений до списків на можливий обмін…

Втім, із ГРУшниками Олександровим та Єрофеєвим спершу теж було дещо подібне – від них відмовлялися навіть дружини. Але зрештою найманці зі складу ДРГ отримали вирок і були обміняні на Надію Савченко.

Від Сидорова не відмовилася принаймні його дружина. Крістіна з усмішкою розповідає про те, який він патріот Росії, і скаржиться, що Росія зовсім забула про нього…

Читайте також:
Лавров припустив обмін Сенцова і Ко на російських в’язнів в Україні

Бойовики вважають, що в Україні ув’язнено майже 950 осіб з “ДНР”

“Завербував брат-священик з Росії”.
Подробиці справи майора ЗСУ, засудженого за держзраду

ГПУ назвала кількість кримінальних справ, підозр і судових вироків російським окупантам

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна